Hemelvaartsdag Eenrum anno 2020

Foto: HogelandNieuws

EENRUM – Hemelvaartsdag 2020, het is een dooie boel in Eenrum. Ruim vier decennia lang was op deze dag het centrum van het dorp een grote drukte tijdens de Hemelvaartsmarkt. De jaarmarkt met ruim honderd kraampjes en vele activiteiten die garant stond voor gemiddeld ruim 20.000 bezoekers, maar door het coronavirus nu een normale doordeweekse dag is.

De rit in de auto naar Eenrum doet je al vermoeden dat het vandaag anders is dan voorgaande jaren. Geen verkeersregelaars bij de rotonde in Mensingeweer die je doorsturen naar Wehe-den Hoorn, om Eenrum via de Aagstweg te bereiken. Geen file daar en ook de drafbaan – het parkeerterrein tijdens de  Hemelvaartsmarkt – is leeg.

Bij de COOP-supermarkt halen mensen hun dagelijkse boodschappen en wordt bij Kapsalon Kram hoofdhaar gefatsoeneerd. Voor de rest is het doods. De horeca die normaal op deze dag – en zeker met dit weer – een mooie boterham had kunnen verdienen, heeft de deuren gesloten. Voor hen is het strop. Het niet open zijn tijdens de Hemelvaartsmarkt én de Eenrumer Kermis telt aan het eind van dit jaar zwaar op de begroting. Immers, dit soort dagen zijn de krenten in de pap. Inkomsten die je een beetje lucht geven en/of op de been houden.

Ook geen gezelligheid op het Molenplein bij Abraham’s Mosterdmakerij en molen De Lelie. En de demonstratie van het klompen maken door de Eenrumer familie Van der Meulen moet een jaartje op zich laten wachten, evenals de kleinvee- en pluimveemarkt bij de Nederlands Hervormde kerk.

Zoals het nu lijkt is de eerstvolgende Hemelvaartsmarkt in Eenrum op 13 mei 2021. Zet maar alvast in uw agenda./AT

Hemelvaarstmarkt 2019

 

 

 

 

 

Reacties