Raadsel grafschennis Wehe-den Hoorn opgelost

Foto: FB O.B. Wehe-den Hoorn

WEHE-DEN HOORN – Zaterdag berichtte HogelandNieuws over grafschennis dat vrijdagnacht in Wehe-den Hoorn zou hebben plaatsgevonden. Het artikel was naar aanleiding van een bericht over de door vandalen vernielde grafzerken, dat op de Facebookpagina van de Openbare Begraafplaats Wehe-den Hoorn stond.

De ‘zoekactie’ naar de vandalen via Facebook leverde – na vele boze en meelevende reacties – toch al vrij snel het gewenste, doch verrassende antwoord.

Al dezelfde dag kwam de Openbare Begraafplaats van Wehe-den Hoorn met het verlossende woord: “Het vernielingsprobleem is opgelost. Net een telefoontje van de gemeente gehad dat afgelopen donderdag door eigen medewerkers tijdens werkzaamheden de grafzerken zijn beschadigd. Ze hebben alleen nagelaten de vrijwilligers daarvan in kennis te stellen. Beetje jammer, had ons en de politie tijd en werk bespaard. We zijn blij dat we geen daders meer hoeven te zoeken. Dank allen voor jullie meeleven.”

Een buitendienstmedewerker van de gemeente laat echter weten dat de beschadiging aan de zerken donderdagmiddag direct is gemeld bij de gemeente, zoals het hoort. “Wat er daarna (niet) is gebeurd, weet ik niet.¬†Wellicht is door de huidige onderbezetting op de gemeentehuizen ‘vergeten’ het voorval ook direct door te geven aan de vrijwilligers van de Openbare Begraafplaats Wehe-den Hoorn.”

Andersom was het snelle plaatsen van het bericht over de kapotte zerken door de vrijwilligers van de begraafplaats op haar Facebookpagina misschien ook niet slim en daardoor onjuist: zo zou de vernieling in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben plaatsgevonden. Daarnaast wordt gemeld dat er die avond lawaai is gehoord, wat de indruk wekt dat het die avond moet zijn gebeurd.

Wetende – zo mag men aannemen – dat de gemeente die week onderhoud pleegde, had eerst een telefoontje naar het gemeentehuis misschien ook al duidelijkheid gegeven.

Maar het raadsel van de vernielde zerken is in ieder geval opgelost en blijken de eerder gememoreerde vandalen slechts gemeentemedewerkers, die een bedrijfsongeval hebben gehad./AT

Reacties