De buksen zwijgen, stille ramp voor kermis ondernemers

Foto: Berto Merx

Daar staan ze, de beertjes en beren en andere prijzen. Te wachten op schutters die met buksen hun als prijzen bij elkaar zouden schieten. Maar de buksen zwijgen. Patrick Tilstra, kermisexploitant die resideert in Warfhuizen, loopt wat kleine dingetjes te doen, in de schiettent op wielen:  “Man, wat mis ik de kermissen.”

De Nederlandse kermisbranche telt bijna 1000 ondernemers en 4000 werknemers. Er zijn tussen maart en oktober meer dan 1400 kermissen in Nederland. Daar gaat niks van door, als gevolg van de coronacrisis. De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK en de Nederlandse Kermisbond NKB typeren de situatie kort en bondig: “Kermisexploitanten komen uit een winterpauze met onderhoud, verpachtingen, investeringen en keuringen, maar zonder enige inkomsten. Wanneer deze situatie onveranderd blijft, zullen grote problemen op ons afkomen. Het voortbestaan van het Nederlandse kermisbedrijf raakt in gevaar,” melden de brancheorganisaties.” De branche spreekt van “een hachelijke bedrijfssituatie” nu ze hun attracties op de voorjaarskermissen moeten afbreken. Gelukkig zijn de kermisexpoitanten opgenomen in de steunmaatregelen die voor andere bedrijfstakken gelden.

Patrick Tilsra is de zesde generatie van de familie die in deze tak van bedrijvigheid de kost verdiend. Hij wijkt daarin niet af van de rest van de kermisexploitanten, familiebedrijven die over generaties in in deze tak van bedrijvigheid actief zijn. In een recent onderzoek van de twee branche-organisaties naar de stand van zaken tonen zij deze situatie in een keurige tabel aan. Slechts 20 procent van de ondernemers behoort tot de eerst of tweede generatie.

De Tilstra’s hebben twee oliebollen kramen en twee schiettenten. In de winter resideren ze in Warfhuizen om in het voorjaar de baan op te gaan. Patrick: “Ik ben bezig met wat kleine dingetjes op te knappen, bij te werken waar ik normaal geen tijd voor heb. Wat kan ik verder doen? Ondertussen staan de vrachtwagens stil, de investeringen in de wagens brengen niks op. Ik vrees het ergste. Ik ga er vanuit dat de kermissen stil liggen tot er een vaccin is gevonden. Je moet je voorstellen dat je afgelopen winter een miljoen hebt geïnvesteerd in een nieuwe attractie,” zegt hij. Aan de buitenklant van de wagen staart een levensgrote geschilderde pittige jonge vrouw met pistolen me aan. In de winterstalling zal ze voorlopig nog blijven. /BM

Reacties