Garnalenvissers mogen veel meer gaan vissen

Foto: Henk Kiel

ZOUTKAMP – In februari 2020 berichtte de NOS dat garnalenvissers te veel zouden vissen in Natura 2000-gebieden. Verschillende visserijorganisaties waren het hier niet mee eens en krijgen nu gelijk. Wageningen Marine Research herberekende het aantal visuren en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit past de vergunning aan. 

De visserijorganisaties zouden meer dan de toegestane 130.000 uur gevist hebben op de Wadden- en Noordzee, meldde de NOS in februari. Minister Schouten erkende dat er te veel zou zijn gevist en wilde gaan handhaven en eventueel de gebieden sluiten voor de visserij. Visserijorganisaties maakten hier bezwaar tegen. Het aantal visuren klopte volgens hen niet en de overheid zou een verkeerde techniek gebruiken. Zo signaleert het Vessel Monitoring System (VMS-systeem) dat de schepen aan boord hebben alleen of schepen in de haven liggen of niet. Het maakt geen onderscheidt tussen het aantal vaar- en visuren.

De overheid geeft nu aan dat het aantal visuren in de vergunning inderdaad niet kloppen. Door fouten in de software is het aantal visuren niet goed berekend. Daarnaast werd het aantal uren eerder al verhoogt, maar dat was niet aangegeven in de vergunning die online beschikbaar was. Dit bij elkaar betekent dat de garnalenvissers nu ongeveer 250.000 uur mogen vissen in de Natura 2000-gebieden. Bijna een verdubbelingen van de 130.000 uur uit de vergunning van 2016.

 

 

 

 

Reacties