Mooie bieb in het gemeentehuis

Ilona Ebels en Eltjo Dijkhuis vóór het lint.
Foto: Berto Merx

LEENS – Het is even wennen, daar in het gemeentehuis. De kuil waar eens het hoge college der gemeenteraad vergaderde, is tot de afdeling kinderboeken omgetoverd. De bieb van Leens is verhuisd.

De bieb in het voormalige bankgebouw aan de Breekweg moest eruit. En bijna een jaar geleden stonden wethouder Eltjo Dijkhuis, Ilona Ebels en Rachel van den Hoogen van Biblionet op het binnen-balkonnetje waar voorheen de burgemeester de enorme vide van het gebouw overzag. “Wat zou het mooi zijn als het lukt de bibliotheek hier te krijgen. Maar er moest wel nog wel wat gebeuren,” zegt Dijkhuis als anekdote. Hij heeft het bibliotheekbeleid in de portefeuille. “De bibliotheek is deel van het cultuurbeleid en ook deel van het sociaal domein. Het is plek waar mensen elkaar ontmoeten. Met de school als buur, met de activiteiten in de bieb zelf is dit een plek waar we nog jaren mee vooruit kunnen.”

Desirée Storor, coördinator van de vestiging in Leens, is een beetje moe. Van de verhuizingsoperatie die in korte tijd zijn beslag moest krijgen. Zij bladert tussen de bedrijven door in de gegevens. Vorig jaar trok de bieb met 1.800 leners zo’n 36.000 bezoekers. Het is niet anders, het aantal lezers van de bied loopt wel gestaag achteruit, daarin de landelijke trend volgend. Biblionet, de provinciale organisatie, heeft 38 bibliotheken in de lucht, die in de Stad in Het Forum niet meegeteld want dat is een zelfstandige gemeentebibliotheek. Op 140 scholen is een kleine voorziening en er zijn op dit moment 15 taalhuizen, plekken waar lezen wordt aangeleerd. “Het is de slag die we de laatste jaren maken,” zegt Rachel van den Hoogen, directeur van Biblionet. “Kinderen moeten zo vroeg mogelijk met boeken in aanraking komen. Voorlezen als ze het nog zelf niet kunnen, stimuleren dat ze een boek pakken. Ook is er nog het probleem van de laaggeletterdheid. Het aantal kinderen dat de lagere school verlaat en niet goed kan lezen, blijft echt een punt van zorg. Hetzelfde geldt voor mensen die niet goed in de digitale wereld thuis zijn. De bieb hier is er een van de nieuwe stijl bibliotheken waar naast het lenen van boeken ook taalachterstand en mediakennis is geïntegreerd en ruimte is voor tal van andere activiteiten.”

Met het doorknippen van een lint openden Dijkhuis en regiomanager Ebels op feestelijke wijze die bibliotheek. Daarna de boel opruimen, en uitlenen maar. “Een dik compliment voor Desirée en Christine Bos en de vrijwilligers die de verhuizing afgelopen weken tot een goed eind hebben gebracht,” voegt Van den Hoogen er nog aan toe.

Reacties