Lastige konikpaarden Lauwersoog geslacht

Foto: HogelandNieuws

LAUWERSOOG – Staatsbosbeheer heeft dertien konikpaarden in het Lauwersmeergebied naar de slacht gebracht. Het betreft allen hengsten, die fietsers en wandelaars lastig vielen.

Begin vorig jaar kwamen 41 konikpaarden over van een grote kudde in het Oostervaardersveld in Flevoland. Er werd verwacht dat de nieuwkomers zouden kunnen aarden in het Lauwersmeer, maar het ging mis. Er kwamen klachten van wandelaars, die de paarden opdringerig vonden, zo liet boswachter Kloosterhuis weten. Hij denkt dat de paarden in hun vorige omgeving veel met mensen in aanraking zijn geweest en zijn gevoerd.

De dertien hengsten zijn in oktober geslacht. Er zij nu nog 28 merries en een aantal veulens. Kloosterhuis gaat ervan uit dat ook de 28 merries binnen twee jaar in het slachthuis zullen belanden.

Eerder deze week besloot Staatsbosbeheer om de konikpaarden, die van het Oostvaardersveld naar een natuurgebied op Texel waren gekomen te laten afmaken. Ook op het Waddeneiland werden recreanten lastiggevallen en vraten de paarden de natuur kapot. Daarop zijn de dieren verplaatst naar een rustiger plek op het eiland en zijn rasters geplaatst in kwetsbare duingebieden, zodat ze die delen niet meer kunnen kaalvreten. Ook mogen de paarden niet meer worden gevoerd door bezoekers.

Reacties