De prins is weg, leve de nieuwe Prins van Kronkeldörp

Prins Jan V en adjudant Henk Gerdez met de hofdames Jette Gerdez en Tineke Meinema (rechts).
Foto: Berto Merx

KLOOSTERBUREN – Prins Jan V is sinds zaterdag de nieuwe narrenvorst in Kronkeldörp. Tijdens de zitting in het Kronkelhoes wist men het publiek aardig in verwarring te brengen over de vraag wie de nieuwe prins zou worden.

In het dagelijkse leven is de prins Jan Hofman uit Kloosterburen. Hij wordt bijgestaan door adjudant Henk Gerdez uit Kruisweg. Ze hebben beiden een ernstig te nemen actief verleden in de carnavalsvereniging Oldeklooster.

Vóór de ook dit jaar weer zorgvuldig geheim gehouden bekendmaking in het Kronkelhoes kregen een aantal vrijwilligers van Frans Heegeman, de voorzitter van de Raad van Elf, een aandenken als waardering voor hun inzet. Het carnavalsfeest in Kloosterburen is en blijft een zeer breed door vrijwilligers gedragen gebeurtenis. Ontroerend was het moment waarop de oude prins Anne-Jan Ozinga en zijn adjudant Luuk Korhorn werden ontdaan van hun waardigheid.

Zonder glitter en goud, de ex-prins en ex-adjudant.

Zonder de mantel, de muts, de scepter, dan blijven er twee mannen over in wit overhemd. De prins krijgt nog een foto in de eregalerij en voor de rest zal hij weer een gewoon, grijs, routinematig bestaan leiden, zoals wij allen dat hebben. De laatste woorden, desgevraagd, van prins Anne-Jan: “Het was een jaar van enorme samenhorigheid. De mensen in het dorp hebben het carnavalsfeest gemaakt. En daar ben ik ze heel dankbaar voor.”De prins is weg, leve de nieuwe Prins. Zo is dat nu eenmaal.”

Daarna was het even pauze en dat was het moment waarop er druk gespeculeerd werd. Wie is er nu niet en waarom niet? Want dan zou die of die de nieuwe prins worden. De echte kenners, zoals Spuit Elf, toch de grijze eminentie onder de humoristen bóven Groningen, kon er niet uitkomen. Pardoes deelde de buutreedner mee dat hij dit jaar op de grote feestelijke zitting fors zal uitpakken: “Het zal harder worden deze keer, ik ga een paar onderwerpen aansnijden met gestrekt been vol erin.” Dat belooft veel lachen; trouwens, stel je voor dat Spuit Elf aankondigde dat zijn spotrede straks zachtaardiger, als slagroom, zal worden…..

Onzichtbaar: vrijwilligers ’s middags bezig de feestzaal aan te kleden.

Speciale gast was de prins van de carnavalsvereniging van Sneek. Prins Martijn verklaarde: “Ik ben onder de indruk van hoe men in staat is de jeugd, de jongere generatie aan te spreken. De manier waarop hier in Kloosterburen het carnaval voor jongeren interessant is gemaakt, is zeer inspirerend. En dat men in staat is een zalencomplex als het Kronkelhoes in stand te houden, dat is verbazingwekkend.”

De paters, nonnen en meneer pastoor.

Als Erik Werkman, met zijn statige staf verschijnt, hij is major domo, ceremoniemeester, is het moment aangebroken waarom het gaat. De bekendmaking van de nieuwe prins was in een sketch gegoten waarin de paus en de bisschop Kloosterburen zouden bezoeken in het kader van het 150-jarig bestaan van de parochie. Sander Adema vertolkte glansrijk de rol van maffe dorpspastoor. Hoewel het niet duidelijk was waarom een Groningse dorpspastoor zo nodig een zwaar Limburgs accent moet hebben, bracht hij, bijgestaan door paters en nonnen, een geestige sketch. Dat liep natuurlijk allemaal in het honderd met uiteindelijk twee verkeerde kandidaten. Frans Heegeman, zeg maar als chief executive officer, moest ingrijpen en riep Jan Hofman uit het publiek. De nieuwe prins had er de hele avond rondgelopen in een soort bermuda outfit.

Er is een nieuwe Prins, nu het feest nog./BM

Ook prins Jan V zal straks een statiefoto worden.

 

Reacties