Herdenking overleden kinderen in Eenrum

Wereldlichtjesdag 2018
Foto: Notoarestoen

EENRUM – Een kaarsje branden, de namen noemen, herinneringen ophalen en samen stilstaan bij het verlies van een kind. Op zondag 8 december wordt er in het kader van Wereldlichtjesdag weer een lichtjesavond georganiseerd in de Notoarestoen in Eenrum. De tuin is geopend vanaf 18.15 uur en de bijeenkomst begint om 18.30 uur.  Iedereen is welkom om stil te staan bij het kind dat wordt gemist.

Jaarlijks, op elke tweede zondag in december, wordt ‘Wereldlichtjesdag’ gehouden. Op deze dag, om 19.00 uur ‘s avonds, steken mensen over de hele aarde kaarsjes aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen. Zo wordt de wereld letterlijk even wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben, en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

‘Worldwide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Inmiddels worden er nu op de hele wereld op de tweede zondag van december om 19.00 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor alle overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind.

Bijzonder moment
Voor de vijfde keer wordt deze bijzondere bijeenkomst in Eenrum gehouden in de beslotenheid van de Notoarestoen aan het Ernstheemsterpad in Eenrum. Iedereen is welkom om samen met anderen die hetzelfde hebben doorstaan stil te staan bij het verlies van je kind, omringd door lichtjes en elkaars steun. Of het nu om een pasgeboren baby of jouw volwassen kind gaat, of je nu vader, moeder, broer, zus, opa, oma, oom, tante of gewoon een lieve vriend of vriendin bent. En of je het kind pas heel kort of al heel veel jaren mist.

Het ontsteken van alle kaarsen en het noemen van de namen is en blijft een bijzonder moment. Kinderen die er niet meer zijn, maar nog wel bestaan. Kinderen die herinnerd worden en niet vergeten mogen worden. En iedereen die het aangaat weet dat je niet alleen bent met dit grote verdriet.

Programma
De tuinhekken staan zondag 8 december vanaf 18.15 uur weer open voor belangstellenden. Voor iedereen staat er een kaarsenpotje klaar en zijn er weer hartjes om in de hartenboom te hangen. Het programma begint om 18.30 uur. Dit jaar is er een kort openingswoord door Marjan Stel uit Uithuizermeeden. Zij verloor haar oudste zoontje kort na de geboorte. Ook nu is er weer muziek en zijn er troostende woorden. En natuurlijk worden de namen genoemd van de kinderen die gemist worden, hardop of in gedachten. Om precies 19.00 uur worden de kaarsjes aangestoken. En voor wie daar behoefte aan heeft is er na afloop koffie, thee of warme chocolademelk. Aan de deelname aan de lichtjesavond zijn geen kosten verbonden.

Als u de naam van uw overleden kind(je) tijdens de bijeenkomst wilt laten horen, kunt u dat doorgeven via onderstaande e-mailadressen:
–           [email protected]
–           [email protected]
–           [email protected]

Voor meer informatie over het programma of het bijwonen van de Wereldlichtjesdag in Eenrum kan men ook terecht op de facebookpagina’s van Wereldlichtjesdag Noord Groningen en Uitvaartzorg van Stad tot Wad.

Reacties