Actie elektro-afval in Zoutkamp: “Er moet nog véél meer bij”

De leerlingen bij de container.
Foto: Berto Merx

ZOUTKAMP – Naast de instructietafel van juf Annet Wierda – groep 7 – liggen de oude telefoontjes in een doos. In het kader van de actie e-waste race, waaraan tien scholen in Het Hogeland meedoen, het verzamelen van elektronisch afval. De stand van zaken bij SWS Zoutkamperril: “Er moet nog véél meer bij,” zegt een leerling van groep acht.

Het slechte nieuws. Zoutkamperril is op de ranglijst van de scholen gedaald van plaats 6 gisteren naar plaats 7 vanochtend. Er wordt digitaal bijgehouden wat de scholen inleveren, in de container wegzetten. De telefoontjes krijgen dertig punten per stuk. Maar, die moeten eerst door een controleur worden afgevinkt. Immers, de telefoons van alle kinderen bij elkaar leggen, een foto maken en beweren dat je er zestig, zeventig hebt ingezameld, is vals spelen. Snoeren krijgen heel weinig punten, tablets méér.

De tussenstand vandaag.

Het goede nieuws: Het gaat goed met de actie bij Zouterkamperril waar 33 kinderen van de groepen 6, 7 en 8 aan de actie meedoen. De kinderen in groep acht vertellen dat ze flyers hebben verspreid, bij opa en oma en andere familieleden zijn langs gegaan om spullen te vergaren, van oude tv’s tot niet meer gebruikte snoeren. Behoudens een enkele negatieve reactie, worden ze door de inwoners plezierig onthaald als ze aan de deur kloppen voor het afval. In groep zeven meldt een kind dat ze thuis een oude gokkast hebben. Die is te groot om mee te mogen doen aan de actie. Doormidden zagen is misschien een mogelijkheid. En er moet nog afval opgehaald worden bij een bedrijf dat in de schuur nog een fikse partij elektro-afval heeft liggen.

De actie om klein elektro-afval te verzamelen maakt deel uit van het plan van de gemeente Het Hogeland om de dagelijkse afvalberg terug te dringen en is vooral gericht op het versterken van het bewustzijn bij de inwoners om huisvuil beter te scheiden. Nog te vaak belanden haardrogers, scheerapparaten in de grijze container. Bij de tien deelnemende scholen is een grote container geplaatst om het ingezamelde afval op te bergen. Er wordt digitaal een lijst van “prestaties” bijgehouden. De deelnemers van de school die het hoogste resultaat haalt krijgen een super schoolreis als prijs./BM

Reacties

0