Feestelijke afsluiting van hectisch tuinseizoen

Foto: Domies Toen

PIETERBUREN – Een groep ‘Vrienden van Domies Toen’ organiseert op 6 oktober een feestelijke Noodklokdag, om opnieuw aandacht te vragen voor deze bijzondere botanische tuin.

Afgelopen week kreeg Domies Toen het verheugende nieuws dat de tuin de komende twee jaar geld krijgt van de gemeente. Hiermee is het voortbestaan op korte termijn gegarandeerd, dus is er reden voor een feestje. Daarom gaat de al geplande Noodklokdag door als Feestklokdag!

6 Oktober wordt een nieuwe dag vol evenementen. Om 11.00 uur luidt de feestklok. Muziekvereniging Orpheus uit Eenrum speelt vervolgens in de kerk een feestklokconcert. Er zijn rondwandelingen door de tuin, onder andere met Jan Jaap Boehlé, de tuinbeheerder van Domies Toen. Bij slecht weer wijkt hij uit naar Bezoekerscentrum Waddenkust en houdt hij daar een lezing met foto’s over Domies Toen. Moniek Bollen speelt op haar accordeon, Margreet Franssen speelt op de fluit uit Jacob van Eijks ‘Der fluyten lusthof’ , en wellicht komen er nog meer mensen muziek maken.

Het hoogtepunt van de dag, de veiling, kan wegens ziekte van de veilingmeester niet doorgaan. Daarom wordt de veiling verschoven naar volgend jaar, maar de dag wordt ondanks dat de moeite om te bezoeken waard.

De Theeschenkerij serveert warme chocolademelk en herfsthappen. De dag zal om 16.00 uur worden afgesloten met soep en een glas wijn in de Theeschenkerij. Om 5 uur luidt de klok van de kerk weer, een klinkende afsluiting van de dag.

Het toegezegde geld van de gemeente betekent dus niet dat Domies Toen uit de gevarenzone is. Immers, twee jaar vliegen zo voorbij en dus moeten er plannen gemaakt worden over hoe het na die twee jaar moet. De inkomsten van de tuin zijn op langere termijn niet voldoende om de kwaliteit van deze bijzondere botanische tuin te waarborgen.

Daarom is de Feestdag ook een actiedag, net als de dag in augustus georganiseerd door een groep vrienden van de tuin. Die groep heeft de betrokken instanties, zoals de Stichting Oude Groninger Kerken, de Gemeente Het Hogeland en het Groninger Landschap al op 9 augustus laten zien dat het draagvlak voor de tuin groot is. Domies Toen heeft er bij die actie 130 nieuwe vrienden bijgekregen. Het totaal staat nu op ruim 350. Maar het nieuwe doel is nu om dit jaar nog tot 400 te komen.

De Pieterbuurster kerk en het bezoekerscentrum Waddenkust ondersteunen de actiedag.

Volg de agenda op de site van Domies Toen voor een actueel overzicht van het programma van die dag. Het  is ook mogelijk om via die site vriend te worden. Op Facebook en Twitter vindt u het laatste nieuws over Domies Toen.

De tuin is, in herfstsfeer, nog zeer een bezoek waard.

Reacties

0