Open Appeldag op Enne Jans Heerd en molen Mensingeweer

Foto: Rens Kalsbeek

MAARHUIZEN – Zondag 15 september van 12.00 – 17.00 uur is het APPELDAG in Waddenland. In Nederland wordt jaarlijks ruim 250 miljoen kilo appels geoogst. Er zijn heel veel verschillende soorten en smaken appels, maar waar komen ze vandaan, hoe groeien ze en welke rassen zijn er? Op deze APPELDAG zien, proeven en ontdekken bezoekers alles over appels in de boomgaard van boerderij Enne Jans Heerd in Maarhuizen en in de Molen Hollands Welvaart van Mensingeweer. Beide locaties zijn met elkaar verbonden door een wandel- en fietsroute.

Op de wierde Maarhuizen, ten noordwesten van Winsum, ligt de achttiende-eeuwse boerderij Enne Jans Heerd. Vanaf 12.00 uur draait het hier allemaal om appels. Koop je appels rechtstreeks uit de boomgaard of neem je eigen appels mee en pers de appels tot sap. Wil je weten welke appels er in jouw tuin groeien? De Noordelijke Pomologen Vereniging analyseert vandaag de appels en bomen in de boomgaard en je kunt appels uit eigen tuin laten analyseren. Voor de smulpapen is er appeltaart en verse appelsap. Nieuwsgierig naar de historie van deze bijzondere plek? Johan van Rijn, auteur van het boek De Enne Jans Heerd op Maarhuizen geeft rondleidingen. Stichting Dorsgarnituur Marne-Halfambt geeft een demonstratie graan dorsen. Het is vandaag ook Open Monumentendag, een extra reden voor de Enne Jans Heerd om de deuren wagenwijd open te zetten.

Enne Jans Heerd

Vanaf 10.00 uur is de Molen in Mensingeweer open voor publiek. De dames van de molen staan bekend om hun overheerlijke appeltaart en ontvangen de mensen met deze traktatie ‘vers van de plaat’. Thuisbakkers die na het proeven enthousiast zijn kunnen appeltaartenmeelmix met recept meenemen naar huis. Omdat zelfgemaakt altijd het lekkerst is, mogen kinderen vandaag de kweern (handmolen) bedienen en hun eigen meel malen. Even genoeg appels gezien? Er is ook speltmeel en pannenkoekenmeel te koop in de molen. Het graan komt rechtstreeks van boer Derk Geesink uit Mensingeweer.

Het project ‘Waddenland: Land van Boeren en Vissers’ is een project van Stichting Promotie Waddenland in samenwerking met in totaal 15 boeren, vissers en toeristische ondernemers in de regio. Het doel van het project is om inwoners en toeristen in de regio Waddenland in contact te brengen met het boerenleven en hen te laten zien en leren waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt.

Cookieinstellingen