OM eist 12 jaar voor meervoudige doodslag in Leens

Foto: Archief HN

GRONINGEN/LEENS – De 30-jarige M.T.M. uit Leens stond dinsdag terecht voor het doden van zijn 23- jarige echtgenote  Fyori Neraya Michael in de echtelijke woning aan de Van der Munniklaan in Leens. Omdat de vrouw ruim 24 weken zwanger was en het ongeboren, maar wel levensvatbare, kind ook overleed gaat het Openbaar ministerie uit van meervoudige doodslag, maar achtte moord niet bewezen. De officier van Justitie eiste 12 jaar gevangenisstraf.

Dat M. zijn echtgenote om het leven bracht kwam als een donderslag bij heldere hemel, volgens de officier.

Het gezin: man, vrouw en twee kinderen, was niet bekend als probleemgezin en stond in de omgeving bekend als vriendelijk. De echtelieden straalden een ‘goed’ huwelijk uit en volgens de verklaring die de verdachte afgaf bij de politie was er nooit ruzie. “Wat is er dan toch gebeurd, dat het zo uit de hand gelopen is?” vroeg de rechter zich af.

De man belde in de nacht van 27 op 28 februari 112, vertelde dat zijn vrouw was overleden en vroeg om ambulance en politie. De hulpdiensten vonden de vrouw in de slaapkamer. Er was veel bloed. In een andere slaapkamer lagen twee kinderen van twee en vier jaar te slapen, de man was in de badkamer. De vrouw werd nog langdurig gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.

De verdachte vertelde direct dat hij zijn vrouw had geslagen.

De verdachte had ’s avonds ruzie gekregen met zijn vrouw. Hij had flarden van een gesprek opgevangen tussen zijn vrouw en iemand die ze had leren kennen op de inburgeringscursus. Hij maakte uit de woorden op dat zijn vrouw mogelijk een affaire had. Later, in de slaapkamer, ging de ruzie verder en ontstond er een handgemeen. De vrouw liep daarbij een gebroken neus op.  Later bleek uit het sectierapport dat de vrouw door zuurstofgebrek is overleden, ze was, na bruut te zijn geslagen, gewurgd. Volgens de forensisch patholoog was daar geen enkele onduidelijkheid over. De overlevingskans voor het ongeboren kind was daardoor gering. Heel misschien was het kind te redden geweest wanneer het binnen tien minuten was gehaald.

Volgens een psychiatrisch onderzoek zijn er geen stoornissen bij de verdachte geconstateerd. De man is volledig toerekeningsvatbaar verklaard.

Advocaat Mathieu van Linde pleitte dat uit de politieverhoren was te lezen dat de man niet bij zinnen was. “Hij heeft zich verloren in boosheid en had zichzelf niet meer in de hand”, aldus Van Linde. De verdachte had zeker niet de intentie om het ongeboren kind te doden, maar wist niet dat de foetus levensvatbaar kon zijn. De advocaat vroeg in beide gevallen in eerste instantie vrijspraak.

Naast de gevangenisstraf vroeg het Openbaar Ministerie een zogenaamde affectieschade. Een vergoeding van 40.000 euro voor beide kinderen.

De twee kinderen zijn, volgens een bestaand protocol, opgevangen door de Raad voor de Kinderbescherming en ondergebracht bij een pleeggezin. Uitgangspunt is dat de belangen van de kinderen voorop staan.

 

De uitspraak is op 17 september.

Reacties