Varen op het Wad, vis fileren en plankton vissen: visserijfeest op Lauwersoog

Op de viskotter
Foto: Waddenland

LAUWERSOOG – Op zaterdag 17 augustus a.s. van 13.00 tot 17.00 uur  is het visfeest op Lauwersoog. Zelf leren poon te fileren, plankton vissen en met vissersboten de Waddenzee op.

De manifestatie Open Visserijdag staat in het teken van ’10 JAAR WADDENZEE WERELDERFGOED’. “De haven van Lauwersoog is deze middag dé plek om kennis te maken met de duurzame visserij op het Wad. Lauwersoog en vissers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dit delen ze deze middag graag met inwoners en bezoekers aan de regio, zo laat de toeristische organisatie Waddenland weten.

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed is uitgeroepen. Een heel bijzondere status voor dit unieke natuurgebied, waar eb en vloed een cruciale rol spelen. Dit enorme getijdengebied is van groot belang voor miljoenen vogels en vissen. Tijdens de OPEN VISSERIJDAG nemen vissers uit Lauwersoog bezoekers mee de Waddenzee op om hen kennis te laten maken met dit unieke en rijke gebied en hun vak, de Visserij.

Nog te fileren poontjes.

Zo zijn er afwisselend vaartochten met de ZK 18 en de ZK9 Antonia op de Waddenzee. Ook kan men leren hoe een vis als de poon moet gefileerd worden. Het bedrijf ’t Ailand is te vinden op de kop van de haven. Stichting Promotie Waddenland heeft samen met Eppo Lukkien van de viskotter ZK9 Antonia, Johan Rispens van de garnalenkotter ZK18 en Barbara Rodenburg van ’t Ailand een uitgebreid programma samengesteld voor jong en oud. Zo varen de ZK9 en ZK18 afwisselend het Wad op. Aan boord wordt uitgelegd hoe het leven van een visser er doorgaans uitziet. Vragen als wanneer vaart men uit, met hoeveel man is men aan boord, hoe werkt het tuig, waar wordt op gevist en wat is duurzaam vissen worden onderweg beantwoord. Bij ’t Ailand kan men leren hoe poon te fileren. Daarnaast neemt ‘t Ailand bezoekers deze middag mee het Wad op om Plankton te vissen en bekijken. Plankton is een onmisbare schakel in het ecosysteem van de Waddenzee en zorgt tevens voor de zuurstof in de lucht.

Aanmelden voor de vaartochten is niet nodig. De schepen varen de hele middag en wisselen elkaar af. Bij ’t Ailand wordt om en om Poon gefileerd en Plankton gevist.

Het project  ‘Waddenland: Land van Boeren en Vissers’ is een project van Stichting Promotie Waddenland in samenwerking met in totaal 15 vissers, boeren en toeristische ondernemers in de regio. Het doel van het project is om inwoners en toeristen in de regio Waddenland in contact te brengen met het boerenleven en hen te laten zien en leren waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt. In totaal worden er in 2019 acht Open Boerderij- en Visserijdagen georganiseerd.

Meer informatie:  https://waddenland.groningen.nl/boerenland.

 

Reacties

article
109562
LAUWERSOOG – Op zaterdag 17 augustus a.s. van 13.00 tot 17.00 uur  is het visfeest
https://de-marne.nieuws.nl/knipsels/109562/varen-op-het-wad-vis-fileren-en-plankton-vissen-visserijfeest-op-lauwersoog/
2019-08-13T10:01:43+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/75/2019/08/13095839/rens1-2.jpg
Nieuws