Open Visserijdag: Varen, Vis en Fuiken

Foto: St. Promotie Waddenland

ZOUTKAMP – Op zaterdag 3 augustus a.s. van 13.00 tot 17.00 uur vindt de Open Visserijdag ‘50 Jaar Lauwersmeer’ plaats. Het dorp Zoutkamp is deze middag dé plek om kennis te maken met de Visserij van weleer, maar ook van hedendag.

Zoutkamp en vissers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dit delen ze deze middag graag met inwoners en bezoekers aan de regio. Zo wordt er gevaren, rondgeleid en geproefd. De Open Visserijdag ’50 Jaar Lauwersmeer’ maakt onderdeel uit van het project Waddenland: Land van Boeren en Vissers’, met het doel inwoners en toeristen in de regio Waddenland meer te leren over waar je voedsel vandaan komt.

50 Jaar Lauwersmeer

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee; het Lauwersmeer was een feit. De afsluiting betekende een grote verandering in het dagelijkse leven van de vissers uit Zoutkamp en omstreken. Tijdens de Open Visserijdag wordt teruggekeken op de afgelopen 50 jaar. Tevens wordt kennisgemaakt met de hedendaagse visserij rond Zoutkamp.

Programma 

Stichting Promotie Waddenland heeft samen met de viskotter ZK9, Palingrokerij Postma en het Visserijmuseum Zoutkamp een uitgebreid programma samengesteld voor jong en oud.

Zo neemt de viskotter ZK9 Antonia bezoekers mee het Lauwersmeer op voor een gratis vaartocht. Onderweg wordt meer verteld over de afsluiting van de Lauwerszee, maar ook over hoe vissen op een viskotter als de ZK9 werkt (er wordt niet gevist). De Ecoboot ZK 31 van het Visserijmuseum maakt tochtjes over het Reitdiep en vaart naar de fuiken van Gaele Postma. Onderweg leer je hoe je paling vist met fuiken. Tijdens de rondleiding door de rokerij zie je hoe paling en andere vis tot een heerlijk gerookt visje ‘bereid’ worden. In de Viswinkel van Postma kun je al dit lekkers kopen.

Het Visserijmuseum is deze dag tegen gereduceerd tarief geopend. De nieuwe expositie ’50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp’ bevat prachtig foto- en filmmateriaal over de afsluiting van de Lauwerszee en de invloed hiervan op het leven in het vissersdorp Zoutkamp. Er zijn rondleidingen door het museum en garnalenpelsters laten het ambacht van garnalen pellen zien.

Meer informatie en deelname

Kijk voor meer informatie en vaarschema kijk op: https://waddenland.groningen.nl/boerenland. Aanmelden voor de vaartocht met de ZK9 kan via het aanmeldformulier op de site.

Doel van het project

Het project ‘Waddenland: Land van Boeren en Vissers’ is een project van Stichting Promotie Waddenland in samenwerking met twintig agrarische en toeristische ondernemers in de regio. Het doel van het project is om inwoners en toeristen in de regio Waddenland in contact te brengen met het boerenleven en hen te laten zien en leren waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt. In totaal worden er in 2019 acht Open Boerderij- en Visserijdagen georganiseerd.

Het volgende event vindt zaterdag 17 augustus a.s. plaats op Lauwersoog met het thema ’10 jaar Waddenzee Werelderfgoed’.

Reacties