Waterschap zoekt alleen nog het geld voor renovatie oude sluis van Zoutkamp

De sluis gezien van de binnendijkse kant.
De sluis gezien van de binnendijkse kant.
Foto: Archief HogelandNieus

ZOUTKAMP – Het plan van het waterschap Noorderzijlvest om de Hunzingosluis in Zoutkamp te renoveren, is in vergaande staat van ontwikkeling. Volgens een woordvoerder is het nu nog de kwestie om financiering ervoor te vinden.

De sluis, in de volksmond de oude sluis genoemd, is al tijden lang een bron van misprijzen. De sluis die geen functie meer heeft, is aan het verloederen. Indertijd stelde het PvdA-raadslid Märdi Cleerdin in de gemeente De Marne dit al aan de orde. Zij noemde de toestand een “aanfluiting voor het aanzien van het gebied dat zich toeristisch wil profileren.” Het waterschap liet toen weten het niet als haar taak te zien te investeren in waterschapswerken die geen functie meer hebben.

Het H.D. Louwesgemaal in Zoutkamp.

Op dit moment worden een aantal gemalen gerenoveerd om de capaciteit ervan te verhogen, waaronder het H.D. Louwesgemaal aan de Beatrixstraat in Zoutkamp vlak bij de sluis. “We noemen dit koppelkansen,” aldus het waterschap. “De sluis en het gemaal liggen zo dicht bij elkaar dat het gemakkelijk is de sluis erbij te nemen.”

Voorwaarde voor het doorgaan van de renovatie van de sluis is dat er extern geld ervoor gevonden wordt. Het gaat om een bedrag van een paar miljoen.

Cookieinstellingen