Kennis van EHBO op De Getijden meteen toegepast op aardbeiensnoepje

Darwin Pool krijgt het EHBO-diploma uitgereikt door mevrouw Paagman, links van haar mevrouw Gruis.
Darwin Pool krijgt het EHBO-diploma uitgereikt door mevrouw Paagman, links van haar mevrouw Gruis.
Foto: De Getijden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, in de klas. Toen Anniek Wiersema, leerling groep 8 van de Montessorischool in Pieterburen, in de ochtendpauze een hard aardbeiensnoepje oppeuzelde, verslikte ze zich in een afgebroken stuk. Ze raakte in paniek en kreeg het gevoel flauw te vallen. In plaats van verschrikt toe te kijken, sprong haar klasgenootje Esmée Balk op haar af en sloeg haar vakkundig op de rug. Het stukje snoep kwam los en Anniek haalde opgelucht adem.

Begin juni ontstond er opeens in het hele land een discussie over de vraag of het wenselijk was of middelbare scholen lessen EHBO zouden aanbieden. Elk jaar belanden maar liefst 140.000 jongeren op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Een zorgelijke situatie volgens het Rode Kruis, dat ervan overtuigd is dat wanneer jongeren op jonge leeftijd op school EHBO zouden leren en oefenen in de klas, ze eerder zouden helpen als dat nodig is. Want ze willen een slachtoffer vaak wel helpen, maar weten niet hoe. Op het moment heeft slechts 17 procent van de Nederlanders een EHBO-certificaat.

Basisschool De Getijden in Pieterburen ziet het belang van hulp door jongeren aan slachtoffers heel goed in. Alle leerlingen van groep 8 krijgen tegen het eind van het schooljaar EHBO-les. Daarin is ook opgenomen het leren reanimeren, inclusief het inzetten van een AED. De lessen worden afgesloten met het jeugddiploma EHBO, gecertificeerd door het Oranje Kruis.

Foto links. Liskje Tuinstra tijdens het oefenen met de AED. Rechts: Kort overleggen tijdens het examen: wel of niet reanimeren?

Het aanbieden van de lessen EHBO op de montessorischool kent een lange traditie. Vanaf de ingebruikneming van het huidige schoolgebouw, meer dan dertig jaar geleden, is mevrouw G. Paagman daar bij betrokken. In totaal heeft zij meer dan 40 jaar ervaring in het EHBO-onderwijs. Mevrouw R. Gruis is de vaste examinator. Het duo merkt steeds weer op, dat kinderen enthousiast zijn en de lessen interessant vinden, leerzaam. Zij bieden de theorie aan en laten de kinderen dan in de praktijk oefenen. ‘Reanimeren heeft een steeds belangrijkere plek gekregen binnen het lessenaanbod,’ aldus mevrouw Gruis. ‘Dat komt heel precies. Zo moeten ze de handen op de goede plek op de borstkas plaatsen.’ Ook het omgaan met de AED wordt de achtste groepers daarbij aangeleerd. ‘Nee, de AED neemt het reanimeren niet van je over,’ zegt mevrouw Gruis glimlachend. ‘Het apparaat geeft aanwijzingen, een analyse, een schok, dit alles in afwachting van de professionele hulp, die je via 112 oproept. Ondertussen reanimeer jij.’

‘Dat de kinderen kennis hebben van EHBO is heel nuttig,’ besluit mevrouw Paagman. ‘Ze leren ook, wat ze vooral niet moeten doen, in afwachting van de professionele hulp.’

Ondertussen hebben alle negen leerlingen van groep 8 tijdens hun EHBO-examen vorige week woensdag laten zien, dat ze weten, hoe ze wel of niet met slachtoffers moeten omgaan. Ze hebben allemaal hun diploma behaald.

En had Esmée Balk ook geweten, wat ze moest doen, als het snoepje vast was komen te zitten in de luchtpijp van Anniek? Esmée, vol enthousiasme: ‘Ja hoor! Gewoon de Heimlich greep toepassen. Maar die werd mij niet gevraagd op het examen.’

 

 

 

 

Cookieinstellingen