Afrikaanse raaf in Leens

Foto: Marcella Werkman

LEENS – Zie je een zwerm mannen – vrouwen ook wel – met hoogwaardige verrekijkers en supertelelenzen gespannen rondlopen, dan is er een zeer bijzondere vogel in de buurt. Zo ook in Leens: een schildraaf.

De vogel werd gisteren om 11.55 uur gespot op de website waarneming.nl. Dit is een van de gespecialiseerde websites voor vogelaars: “Wow! Een schildraaf in Leens (Groningen). Een prachtige vogel die je normaal gesproken in Afrika ziet. Maar is deze nou zeer zeldzaam of zeer ontsnapt? Wat het geval ook is, het blijft een magnifiek mooie vogel,” aldus de melding. En prompt verschijnen de vogelaars op de parkeerplaats bij het winkelcentrum.

De schildraaf – corvus albus – heeft het winkelcentrum uitgekozen als verblijfsplek. Het is een aaseter en rond winkels treft-ie altijd wel wat aan, zo legt een kenner ter plekke uit. De raaf zit op de hoek van het dak boven de kapsalon. En overziet de situatie. In het Nederlands wordt deze vogel schildraaf genoemd ondanks het feit hij meer lijkt op een kraai dan een raaf. In het Afrikaans spreekt men wel van een kraai, daar heet de vogel witborstkraai.

De vogel die Afrika ten zuiden van de Sahara voorkomt, is niet geringd, zo merkt een van de observators op.  Mogelijk heeft hij wel een chip op zich. De raaf met het witte schild op de borst heeft een beschadigde rechtervleugel. Dit alles zou er op kunnen wijzen dat hij getemd is en uit zijn verblijf is ontsnapt. Dit is speculatie. Wat blijft is dat het een heel mooie vogel is. Hij slaat zijn vleugels uit en verdwijnt achter de daken.

Cookieinstellingen