Indrukwekkend jubileumconcert Pro Musica

Foto: Pro Musica

LEENS – In de volledig gevulde Petruskerk werd zondag 19 mei het zesde lustrum gevierd van het Christelijk Vrouwenkoor Pro Musica. Bij het grootste programmaonderdeel, de Sacred Songs van Karl Jenkins, was het koor door projectzangers meer dan verdubbeld; het werd een indrukwekkende belevenis.

Het concert, geheel onder leiding van dirigent John Schreurs, werd begonnen door de dames zelf, die een vijftal liederen uit het eigen repertoire brachten, onder andere van Mendelssohn en Händel. Ondanks dat er vier van de zeventien koorleden door ernstige familieomstandigheden niet aanwezig waren, klonk het zuiver en harmonieus. Pareltjes zijn het, deze nummers zoals Love will make the Roses grow van Veitch, natuurlijk mede dankzij de vaste pianobegeleiding van Liesbeth Wildeveld.

De sopraan Ellen KLopstra liet weer eens horen dat in de Petruskerk haar prachtige stem moeiteloos de hele ruimte vulde met de aria O sleep why dost thou leave me, uit de opera Semele van Händel. Aansluitend deed Liesbeth Wildeveld, misschien iets lichtvoetiger, hetzelfde met Händels Passacaglia HWV 432.

En dan volgde het grootste onderdeel: Sacred Songs van Karl Jenkins (1944). Nu merkte je hoe ook ruim dertig mannen en vrouwen van heel subtiel in Pie Jesu tot overweldigend met “hosanna in excelsis” uit Benedictus, de hele kerk kunnen veroveren. Natuurlijk waren het niet alleen de stemmen, het was ook het orkest dat een prachtige prestatie leverde. Klarinet, dwarsfluit, contrabas, hoorn en hobo, drie violen en een cello … het was allemaal zo zuiver als zuiver kan zijn, ontroerend mooi!

Heerlijk het enthousiasme niet alleen te horen maar ook te zien! En de concentratie, de discipline, alles onder de bijzondere leiding van John Schreurs. De voorzitter Hieltje van Dijk verwees daar nog naar in haar slotwoord waarin de dirigent, tot zijn grote verrassing, in het zonnetje werd gezet vanwege zijn 40-jarig jubileum als musicus. Het was een schitterende uitvoering, afwisselend, evenwichtig en alles in een goede balans. Alle deelnemers, maar in het bijzonder de vrouwen van Pro Musica, kunnen met trots terugkijken op zo’n geweldig jubileumconcert!

 

Cookieinstellingen