Grootschalige herdenking van de afsluiting van de Lauwerszee

Garnalenkoningin Reliejanne Smit zal donderdag een krans in zee gooien.
Garnalenkoningin Reliejanne Smit zal donderdag een krans in zee gooien.
Foto: St. Pinksterfeesten

ZOUTKAMP – Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten. Voor de Zoutkamper vissers en dorpsgemeenschap was dat een ramp. Het dorp leefde van de Lauwerszee en met de afsluiting verdwenen niet alleen eb en vloed, maar verdween ook de bedrijvigheid die de visserij met zich meebracht uit het dorp. Voor Zoutkamp was de afsluiting een trieste gebeurtenis die niet vergeten mag worden.  

50 Jaar later schenkt Zoutkamp op verschillende manieren aandacht aan de afsluiting van de Lauwerszee. In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is van 6 april tot en met 31 oktober de expositie ‘50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp’ te bezichtigen. Schoolkinderen van SWS de Zoutkamperril bezoeken met hun klas voorafgaand aan 23 mei de expositie en leren zo over de geschiedenis van hun eigen dorp. Alle inwoners van het dorp hebben een uitnodiging voor 23 mei ontvangen en hebben die dag gratis toegang tot het museum. Om de afsluiting blijvend te markeren, wordt een monument opgericht. Dit is een gezamenlijk idee van het Visserijmuseum, de Stichting Vlaggetjesdag en Dorpsbelangen. Als de financiële middelen hiervoor rond zijn, wordt een aanbesteding voor regionale kunstenaars uitgeschreven. Uit de ideeën die daarop binnenkomen, wordt een keuze gemaakt door een commissie met daarin ook dorpsbewoners. Kunstenaars die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen dit nu al aangeven via een mail aan het Visserijmuseum, [email protected].

Leerlingen van SWS De Zoutkamperril bezoeken de expositie in het Visserijmuseum over de afsluiting van de Lauwerszee (foto: Jan Gerdez).

Op 23 mei wordt een herdenkingsplechtigheid georganiseerd. Hiervoor is ook Koning Willem Alexander uitgenodigd. Het dorp wil op deze manier goedmaken dat men 50 jaar geleden in Zoutkamp Koningin Juliana massaal de rug toe heeft gekeerd. De Koning heeft via zijn persoonlijk adviseur laten weten dat de uitnodiging zeer op prijs is gesteld. Helaas is hij, wegens reeds eerder aangegane verplichtingen, niet in de gelegenheid op deze dag een bezoek aan Zoutkamp te brengen. Ook commissaris van de Koning René Paas, heeft wegens verplichtingen elders af moeten zeggen. De herdenking gaat echter onverminderd door.

Bezoekers van de expositie in het Visserijmuseum.

Het eerste deel van de herdenking speelt zich af op zee. De vissers varen met de vloot naar het laatste caisson en daar zal de Garnalenkoningin om 13.00 uur vanaf een van de schepen een krans in zee gooien ter nagedachtenis aan wat eens de Lauwerszee was. Deze krans van afbreekbaar materiaal is gemaakt door studenten van Terra Groningen. Ook oud-vissers varen mee aan boord van enkele schepen. Daarna vaart de vloot in colonne met de vlaggen halfstok naar Zoutkamp en meert af in de buitenhaven.
Ondertussen rijdt de klokkenwagen door het dorp met daarachter de schoolkinderen die ook een vlag halfstok met zich meedragen richting de dijk. Daar verzamelt iedereen zich en om 15.00 uur zingen de schoolkinderen het lied ‘Dou Zoltkamp nog aan Lauwerszee lag’ en zal de Garnalenkoningin een korte toespraak houden.

Burgemeester Henk Jan Bolding hijst vervolgens de vlag in top als teken dat Zoutkamp niet in het verdriet is blijven hangen, maar uiteindelijk is opgebloeid tot het dorp wat het nu is. Aansluitend volgt de opening van ‘Achter Diek’, het deelproject Zoutkamp van het Rondje Lauwersmeer. Deze 43 kilometer wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer wordt opgewaardeerd zodat de natuur er straks nog beter te beleven is. Wethouder Harmannus Blok opent, namens de Stuurgroep Lauwersmeer, al pootjebadend samen met de schoolkinderen de onlangs achter de dijk gerealiseerde zwemplas met het strandje. Ook doen de kinderen nog een dans op het schelppodium. Restaurant IJssalon de Boeter trakteert de schoolkinderen daarna op een ijsje. Vervolgens hijsen ook de vissersschepen de vlaggen in top en varen door de brug de binnenhaven in. Bij het Visserijmuseum zijn tenslotte alle aanwezigen welkom om de middag af te sluiten met een hapje en een drankje onder de gezellige klanken van Timo de Jong en muzikanten.

 

Cookieinstellingen