Zoutkamp nodigt koning Willem Alexander uit voor herdenking

Foto: HogelandNieuws

Zoutkamp nodigt koning Willem Alexander uit voor herdenking

ZOUTKAMP – Op 23 mei aanstaande herdenkt Zoutkamp het afsluiten van de Lauwerszee bij Lauwersoog. Het is dan precies vijftig jaar nadat het kloppende hart uit deze kleine, maar hechte kern is weggenomen. De gevolgen voor het dorp waren enorm en nog altijd is deze afsluiting een pijnlijk moment in de geschiedenis van Zoutkamp, zelfs voor de generaties die de zee nooit hebben meegemaakt.

Vijftig jaar later wil het dorp deze gebeurtenis graag markeren met een monument. De realisatie hiervan moet financieel nog geregeld worden. Wel zal op 23 mei een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden waarvoor niemand minder dan koning Willem Alexander is uitgenodigd.  De reden om de Koning uit te nodigen ligt in het verleden. Ter gelegenheid van de afsluiting was destijds koningin Juliana in het dorp aanwezig, maar de Zoutkampers keerden haar massaal de rug toe. Voor de herdenking vijftig jaar later heeft Zoutkamp koning Willem Alexander een brief gestuurd en hem uitgenodigd om dit weer goed te kunnen maken. In de uitnodigingsbrief aan de Koning staat o.a.:

 ‘Zoutkampers zijn een trots volk, we klagen niet en vragen weinig. We hebben na de afsluiting langzaam maar zeker onze rug weten te rechten. Waar het begon met de vissers die weigerden hun letters ‘ZK’ in te ruilen voor ‘LO’, hebben we nu dankzij het harde werken van velen op een eigenzinnige wijze een bloeiend toeristisch hart gecreëerd met nog steeds een actieve visserijhaven. Zoutkamp is nog steeds, misschien meer dan ooit, de thuishaven van de Hollandse garnaal. Zoutkamp heeft het hart terug geclaimd, misschien was het eigenlijk nooit écht weg. Op 23 mei aanstaande willen we dan ook niet de pijn van de afsluiting benadrukken, maar willen we vieren dat wij als dorp, als volk en als omgeving het negatieve langzaam maar zeker hebben omgebogen naar het bruisende dorp dat we nu zijn. Nadat eerst de vlaggen, net als vijftig jaar geleden, halfstok zullen hangen, zullen we, na aankomst van de vloot om 15.00 uur, de Zoutkamper vlag in top hangen. We nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Met name ook, omdat we nog iets goed te maken hebben met het Koninklijk Huis, met u. Op 23 mei 1969 was uw oma, Koningin Juliana, namelijk aanwezig bij de afsluiting van de Lauwerszee. Ze deed hierbij ook Zoutkamp aan. Tijdens haar bezoek is de Koningin door ons, als volk, onheus bejegend. De vissers en bevolking van Zoutkamp hebben haar massaal de rug toegekeerd. Deze actie was spontaan en in de emoties wellicht begrijpelijk, maar niet correct. We willen dit nu, vijftig jaar later, goed proberen te maken met u en met uw familie. Dit willen wij graag doen door zowel de Nederlandse vlag als de Zoutkamper vlag, op onze oude zeedijk weer in top te hijsen als blijk van onze waardering en als symbolische nieuwe start van ons historische vissersplaatsje. Aansluitend kunt u met ons toasten op de toekomst van Zoutkamp en de expositie bekijken die in het Visserijmuseum aan de afsluiting gewijd is.’

De herdenking op 23 mei is een gezamenlijk initiatief van Dorpsbelangen Zoutkamp, het Visserijmuseum Zoutkamp, Stichting Vlaggetjesdag, de vissers en verschillende ondernemers uit het dorp. Al deze partijen zijn verbonden met Zoutkamp en dragen elk op hun eigen manier hun steentje bij aan de huidige koers van het dorp. De organisatie hoopt dat de Koning in zal gaan op de uitnodiging, maar ook zonder de komst van de Koning zal Zoutkamp 23 mei waardig herdenken. Aan het definitieve programma wordt nog gewerkt, maar globaal zal het er zo uitzien: om 15.00 uur komt de Zoutkampervloot met de vlaggen halfstok aan en meert af aan het lange en korte hoofd. Daarna volgt de herdenkingsplechtigheid, waarbij ook een rol is weggelegd voor de Garnalenkoningin en de kinderen van Samenwerkingsschool De Zoutkamperril. Nadat de vlag van halfstok in top is gehesen, zal het achter de dijk gerealiseerde strandje met zwemplas en tribune worden geopend met een optreden en worden alle schoolkinderen getrakteerd op een ijsje. Vervolgens zal de vloot met de vlaggen in top door de sluis Zoutkamp binnenvaren. Aansluitend zijn alle genodigden en inwoners van Zoutkamp welkom in het Visserijmuseum om de expositie over de afsluiting te bekijken en uitgenodigd voor een hapje en een drankje om te toasten op de toekomst van het dorp.

Reacties

article
107379
Zoutkamp nodigt koning Willem Alexander uit voor herdenking ZOUTKAMP – Op 23 mei aanstaande herdenkt
https://de-marne.nieuws.nl/knipsels/107379/zoutkamp-nodigt-koning-willem-alexander-uit-voor-herdenking/
2019-04-12T15:27:59+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/75/2019/04/12152601/ARD_6922-2.jpg
Nieuws