Anita Ammeraal uit Leens beste adviseur zelfmedicatie van Dio keten

De Dio kampioen uit Leens.
Foto: Berto Merx

LEENS – Anita Ammeraal (46) uit Leens is de beste zelfzorgadviseur in Nederland van de drogisterijketen Dio. Donderdag aanstaande gaat zij op voor dezelfde titel van alle grote drogisterijketens.

De gepaste trots straalt van haar af. Sinds de opening van de Dio The Read Shop van Duinen in Leens in 2014 werkt zij er. “Het is een kwestie van de opleiding volgen, nascholing doen en je kennis bijhouden. “Als je niet gediplomeerd bent, mag je niet adviseren voor geneesmiddelen voor zelfzorg. Een aantal geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek, een aantal ook in de drogisterij en een aantal zijn verkrijgbaar in de vrije verkoop, van supermarkt tot tankstation. Om de gedachten te bepalen. Paracetamol is over verkrijgbaar. Antibiotica alleen bij de apotheker. Een neusspray als xylometazoline is alleen te koop bij de apotheker en de drogist. Anita Ammeraal: “Bij die spray is er gevaar van verslaving en andere bijwerking.  Geneesmiddelen voor de zelfzorg zijn geregistreerd en beoordeeld op veiligheid door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Een drogist moet een klant over het gebruik er van adviseren. Als adviseur moet je weten wat de ingrediënten zijn, waarvoor het middel bestemd is en waarvoor niet. En je moet beoordelen of het voor de klant geschikt is of dat je hem of haar moet doorverwijzen naar de huisarts.”

Aan de eerste ronde van de strijd om de titel namen 470 adviseurs deel. Na de toetsen over kennis en vaardigheden voor geneesmiddelen en homeopathische middelen, bleven 25 kandidaten over. Vijf van ieder van de grote ketens Dio, DA, Kruidvat, Trekpleister en Etos. Deze kandidaten kregen vervolgens een mysteryshopper in de winkel met voor iedereen hetzelfde probleem. Vervolgens kregen zij een gesprek met een jury. Ammeraal werd kampioen van de Dio keten. Donderdag 14 maart wordt in Bunnik uitgemaakt wie van winnaars van de vijf afzonderlijke ketens de beste van allemaal is. “Dat zou wel mooi zijn,” zegt ze. “Maar we zien wel.”/BM

Reacties

article
107064
LEENS – Anita Ammeraal (46) uit Leens is de beste zelfzorgadviseur in Nederland van de
https://de-marne.nieuws.nl/knipsels/107064/anita-ammeraal-uit-leens-beste-adviseur-zelfmedicatie-van-dio-keten/
2019-03-11T10:28:09+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/75/2019/03/11101320/anita-2.jpeg
Nieuws