Carnavalsfeest Kloosterburen vrolijk officieel van start

Prins Anne-Jan toont trots de sleutel. Links adjudant Luuk, recht burgemeester Henk Jan Bolding.
Foto: Berto Merx

KLOOSTERBUREN – Met het overhandigen van de sleutel van de gemeente aan Prins Anne-Jan I heeft burgemeester Henk Jan Bolding vrijdagavond de macht over het carnaval overgedragen. Met deze symbolische daad stelde de burgemeester het dorp Kloosterburen onder het narren-gezag van de prins. Als het ware gaf de burgervader, als bewaker van veiligheid en orde, de sleutel van de stadspoort in handen van Anne-Jan I en de Raad van Elf.   

De prins was van huis opgehaald, met een praalwagen, en begeleid door de muziek van de fanfare St. Caecilia maakte de stoet een vrolijke omgang door het dorp. De ceremonie van de overdracht vond plaats bij wat men het monument noemt, de enorme boog van twee dansmariekes bij het Kronkelhoes.

Het gemeentebestuur. Van links naar rechts: de wethouders Eltjo Dijkhuis, Harmannus Blok, Kristel Rutgers (de adjudant Luuk, prins Anne-Jan !) burgemeester Henk Jan Bolding en wethouder Mariette de Visser.

De burgemeester, met de wethouders Dijkhuis, De Visser, Rutgers en Blok, het college van b en w was dus wel op maximale zware bestuurlijke sterkte, hield de prins voor: “Zelden beleeft een burgemeester meer genoegen zijn verantwoordelijkheid over te dragen dan op een avond als deze. Waar wij als bestuurders 360 dagen van het jaar hard aan werken, gaat u in vijf dagen voor elkaar krijgen. Met een feest van saamhorigheid, verdraagzaamheid, zorgzaamheid voor elkaar, met een lach en een traan.”

De prins maakte van de gelegenheid gebruik om de bestuurders er op te wijzen dat het carnavalsfeest een kostbare zaak is en eigenlijk liet hij gevoelen dat er toch ook financiële steun van de gemeente zou moeten komen. “Nou ja, ik heb de berichten gezien over de tekorten op de begroting van de gemeente…….” voegde hij er geestig aan toe.

Het starterspakket voor de burgemeester.

Prins Anne-Jan overreikte de burgemeester een starterspakket om carnaval te vieren. Met daarin een tomtom. “Om gemakkelijk de route naar Kloosterburen te vinden.”

Wendy Reitsma (rechts) en Lisanne Leber (links), de eerste dames met hoogprinselijke sjerpen.

Nieuw is dat de prins en de adjudant een sjerp uitreikten voor de echtgenotes, vriendinnen, partners fiancées – of hoe dat tegenwoordig ook heten mag – van de prins en de adjudant. “Hiermee willen we een traditie inzetten om de partner van de prins en adjudant tijdens het carnavalsfeest scherper te accentueren,” aldus de prins. Een gebaar dat met  luid applaus werd begroet. Met een regen confetti uit het kanon werd het feest ingeluid en is Kloosterburen tot dinsdagvond laat Kronkeldörp geworden.

De confettiregen.

Reacties

article
107011
KLOOSTERBUREN – Met het overhandigen van de sleutel van de gemeente aan Prins Anne-Jan I
https://de-marne.nieuws.nl/knipsels/107011/carnavalsfeest-kloosterburen-officieel-van-start/
2019-03-01T22:55:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/75/2019/03/01222840/sleutel1-2.jpeg
Nieuws