100 deelnemers bij schoonmaakactie Het Rif

Foto: Zeehondencentrum Pieterburen

LAUWERSOOG – Zaterdag hebben ruim 100 mensen meegeholpen met het schoonmaken van zandbank “Het Rif” tussen Ameland en Schiermonnikoog.

Met ondersteuning van schippers, vissers en de KNRM lukte het hen in korte tijd een groot gedeelte van de zandbank te ontdoen van het afval dat vrij is gekomen na de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. De verwachting is dat de komende maanden dergelijke acties nog nodig zullen zijn om het werelderfgoed Waddenzee schoon te krijgen.

Zeehondencentrum Pieterburen had vandaag samen met schipper Anton Lergner van de Wadstruner al weken te voren een schoonmaakactie van “Het Rif” gepland. Door de enorme hoeveelheid afval die momenteel in de Waddenzee drijft en de aandacht die dit heeft gekregen deden vandaag ruim 100 mensen mee aan de schoonmaak. Dit deelnemer aantal werd mogelijk gemaakt door de inzet van de schepen de Noordster, reddingsboot Gebroeders Luden, visserboot ZK9 en de ondersteuning van de KNRM.

Het Rif is een zandbank tussen Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog en ligt ten noorden van de Engelsmanplaat. Er werden zeer veel tassen, schoenen en sokken aangetroffen. Daarnaast werden ook enorme hoeveelheden piepschuim geruimd. Het leek er even op dat de hele tocht niet door kon gaan door het tij en de harde wind in combinatie met de windrichting. Uiteindelijk konden de 100 deelnemers zo’n 2,5 uur lang zich veilig op “Het Rif” begeven en schoonmaken.

Onder de deelnemers waren individuele mensen vanuit het hele land, studentenduikvereniging G.B.D. Calamari en een team van IKEA Groningen. Deze laatste sponsorden ook lunchpakketten en drinken voor alle vrijwilligers. De kosten voor de expeditie werden gedragen door alle deelnemers.

De verwachting is dat er de komende maanden nog wel afval zal blijven aanspoelen. Bij zowel organisatoren als deelnemers maakten de hoeveelheden materiaal diepe indruk. Dergelijke acties zullen nodig blijven om het werelderfgoed de Waddenzee weer schoon te krijgen. Als dank voor het harde werk verwelkomde Restaurant Sterkenburg in Lauwersoog alle deelnemers bij terugkeer met gratis warme chocolademelk en een warme maaltijd voor een lage prijs.

Voor meer info over Zeehondencentrum Pieterburen KLIK HIER

Cookieinstellingen