Ernstig verstoorde relatie tussen ’t Olde Heem en Klooster & Buren

De Nieuwjaarsreceptie op 1 januari.
De Nieuwjaarsreceptie op 1 januari.
Foto: Berto Merx

KLOOSTERBUREN – Het leek een ontspannen bijeenkomst, Nieuwjaarsdag in de Nicolaaskerk in Kloosterburen. Het was de inderhaast bijeengeroepen Nieuwjaarsreceptie van de coöperatie Klooster & Buren. De goede stemming kon echter niet verhullen dat er zich een ernstige crisis ontvouwt rond ’t Olde Heem, het kroonjuweeltje van de coöperatie.

Gerlof Alves die namens het bestuur van Klooster & Buren het woord voert over de spanningen tussen het personeel en de coöperatie vertelde op de receptie dat beide partijen met elkaar in gesprek waren. Dat klopt, op 31 december heeft men intens met elkaar gesproken. Alves liet op de receptie weten dat de door het personeel verlangde zelfstandigheid niet per 1 januari kan. “Er zijn opzegtermijnen. We overleggen verder. We hebben ook hulp van een adviesbureau om het functioneren van de coöperatie te verbeteren.” Aldus het bestuur.

Gerlof Alves: “We overleggen verder.”

Wie in Kloosterburen rond zoekt, stuit op een pijnlijk feit. Anne Hilderink, pionier van het vernieuwde ’t Olde Heem heeft al tijden een lokaal verbod voor het tehuis. Op 25 juni stuurde het personeel van het ‘t Heem een brief aan het bestuur van Klooster & Buren, de werkgever, waarin men zich beklaagde over het “eigenlijk verontrustend gedrag” van Anne Hilderink. De litanie van klachten gaat over het feit dat ze zich eigenmachtig met de zorg van cliënten bemoeit, personeel en bewoners op verbaal felle wijze toespreekt en publiekelijk  mensen terecht wijst. Het coöperatiebestuur heeft met beide partijen gesproken en vast gesteld dat Hilderink niet meer in het gebouw mag komen. Dit is een zachte maatregel, een verzoek om niet meer in het gebouw te komen.

Het tehuis waar het om gaat.

Het is een pijnlijke situatie. Onmiskenbaar is Hilderink de pionier van het behoud en vernieuwen van ’t Olde Heem. Hiervoor kreeg zij dan ook op Koninginnedag volkomen terecht een onderscheiding en lof en hulde. Het initiatief van Klooster & Buren kreeg er onlangs nog een stimuleringsprijs voor.

Een vervelende situatie. In het netwerk van organisaties is de Stichting St. Jan de eigenaar van ’t  Oldeheem. De coöperatie Klooster & Buren is de werkgever van het personeel. En dan is er nog een Stichting beheer die als huisbaas optreedt. De kwestie krijgt een staart en die heet het bezoek van Koning Willem Alexander aan het ’t Olde Heem op 2 oktober.

Anne Hilderink, zo is het verwijt, zou dit bezoek geheel eigenstandig vanuit de Stichting St. Jan hebben georganiseerd. Zonder medeweten van het zorgpersoneel. Dat was een pijnlijke situatie. Om een detail te noemen dat gemeld wordt: een half uur voor aankomst van de koning kregen bewoners te horen dat zij aangewezen waren om met de koning te spreken. Een van de betrokkenen zegt hierover: “Zonder overleg, zonder begeleiding vooraf en achteraf zijn heel kwetsbare mensen hier bij betrokken geraakt.”

Het zorgpersoneel trok opnieuw aan de bel. Het liet de coöperatie en de beheersstichting weten “hier geen verantwoordelijkheid voor te kunnen nemen.” Uiteindelijk heeft de beheersstichting een lokaalverbod voor haar uitgevaardigd. Dit lokaalverbod heeft een juridische status met sancties en dergelijken.

Sjaak de Hoop, indertijd bestuurder van de beheersstichting, bevestigt desgevraagd dat het lokaal verbod van kracht is. “Het was onaanvaardbaar dat wij als huisbaas niet in staat waren de veiligheid in het gebouw voor personeel en bewoners te garanderen.”

Tekst en foto’s:  Berto Merx

Cookieinstellingen