Officier eist zeven jaar cel en tbs in moordzaak Warfhuizen

Foto: HogelandNieuws

GRONINGEN – Tegen Rutger van B. die op 9 februari Anja Hoek met 14 messteken om het leven bracht is zeven jaar gevangenisstraf geëist. Van B. bekende tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Groningen alle feiten die hem ten laste werden gelegd.

Het eerste deel van de zitting was een gruwelijk relaas van feiten en gebeurtenissen die welhaast tot de moord moesten leiden. Van B. en Anja Hoek leerden elkaar kennen anderhalf jaar eerder in de Universitaire Psychiatrische Kliniek waar beiden onder behandeling waren. Ze spraken met elkaar af voor een drankje en korte tijd later trok hij in bij de vrouw die in Warfhuizen woont. Hij is net van een cocaïneverslaving af, een verslaving die hij compenseert met ernstig alcoholgebruik. “In het begin dronken we samen. Het was gezellig totdat Anja met de alcohol kappen wilde,” zo verklaarde hij. Wat volgt is een reeks van politie-ingrijpen vanwege de gewelddadige ruzies en het huiselijk geweld. Hij ging naar Schotland voor een ontwenningskuur en ging daarna weer bij Anja Hoek wonen. “We hadden besloten dat ieder een eigen slaapkamer zou nemen waar we tot rust konden komen als dat nodig was. De relatie was er toen een van goede vrienden. We hadden afgesproken dat ik in huis niet zou drinken,” zo verklaarde hij op vragen naar de toedracht van rechtbankvoorzitter mr. O.J. Bosker. Het bleef verkeerd gaan. Het was een situatie waarin hij door Anja Hoek verschillende keren uit huis werd gezet, weer mocht terug komen. Politie moest er aan te pas komen, Van B. vond een week onderdak in ’t Olde Heem in Kloosterburen maar werd daar ook weer uitgezet. Collega’s bij zorgkwekerij De Daglelie in Kloosterburen waar ze beschermd werk had, probeerden haar te helpen. Van B. was al bezig met Wierden en Borgen een andere woning te vinden.

Rechtbanktekenaar Annet Zuurveen aan het werk tijdens de zitting.

In het fatale weekend had Van B. donderdag een paar biertjes gedronken. Op vrijdag op weg naar de Voedselbank kocht hij een fles whiskey terwijl Anja bij de Voedselbank in de wachtrij stond. Eind van de middag was hij alleen thuis en begon hij te drinken. Bij thuiskomst sprak Anja hem daarop aan. “Ze duwde en trok, ik viel van de stoel achterover. Zij viel op de grond en ik schopte tegen haar hoofd. Er lag een mes dat ik eerder had gebruikt en heb haar daarmee gestoken,” zo zei hij als toelichting op de feiten. “Ik weet niet meer wat er precies gebeurde, het ging in woede, heel snel.”

Toen hij ontdekte dat zij dood was, raakte hij in verwarring. Hij belde zijn ouders om hulp die hij niet kon bereiken. “Het maakte me niks meer uit. Ik wilde me bewusteloos drinken en dan het huis in brand steken om overal van af te zijn, ik had een jerrycan benzine bij de hand,” aldus Van B. Hij kocht een krat bier en nog meer sterke drank.

In de loop van zaterdag werd Anja vermist. Toen de politie zaterdag aan huis kwam om naar Anja te informeren verklaarde hij niet te weten waar ze was. Zondagmiddag arriveerden zijn ouders die onmiddellijk de politie op de hoogte stelden van het drama dat zich vanaf vrijdagavond had afgewikkeld.

Uit de rapport van de psychiatrische deskundigen rijst het beeld op van een bijna 30-jarige man die langdurig psycho-sociale problemen heeft. Hij leed aan contactstoornissen in zijn jeugd. Na het speciaal onderwijs kwam hij op het Luzac College terecht, een instelling voor particulier middelbaar onderwijs. “Alleen op het Luzac College ging het goed. Heel gestructureerd, heel sterk nadruk op regelmaat,” zo verklaarde hij. Hij ging vervolgens aan de Hanzehogeschool studeren, begon er aan verschillende opleidingen maar strandde steeds. “Het omgaan met stress was me teveel, ik ging drinken om me te ontspannen en een bepaald moment ben je verslaafd,” aldus Van B. Er volgde een reeks afkickbehandelingen en een opname vanwege ernstige depressiviteit: “Ik heb twee levens, één voor de depressie en een erna.”

De officier van justitie mr. R. Jansens stelde dat Van B. een geschiedenis heeft van gewelddadigheid maar altijd uit handen van justitie wist te blijven. Hij had weinig begrip voor het feit dat Van B. niet zelf onmiddellijk de politie had gebeld na de tragische gebeurtenissen. “Verdachte heeft twee dagen naar Netflix gekeken. Toen de politie aan de deur kwam om naar Anja te informeren loog hij en beweerde dat hij niet wist waar zij was.” De aanklager meende dat doodslag bewezen is. Hij eiste zeven jaar gevangenisstraf met TBS omdat de kans op herhaling volgens de deskundigen hoog is.

De advocaat mr. R. Jansens voerde aan dat de relatie van Van B. en Anja Hoek er een was van drugsproblematiek, alcoholproblematiek en ernstige psychische problemen. “De alcohol druipt van dit dossier af. Mijn cliënt heeft vanaf zijn vierde jaar psychische stoornissen ontwikkeld en het is hem altijd gelukt om buiten het bereik van justitie te blijven. Het is treurig om te moeten vast stellen dat alle hulp die geboden is, niet gewerkt heeft.” Advocaat Jansens vroeg de rechtbank om een onvoorwaardelijk gevangenisstraf met voorwaardelijke TBS. Als de therapie en behandeling tijdens de gevangenisstraf niet blijkt te werken, dan zou Van B. alsnog TBS opgelegd krijgen.

In zijn slotwoord zei Van B. dat hij het heel vreselijk vond wat er gebeurd was en zei dat hij heel veel spijt heeft over het leed dat hij de nabestaanden heeft aangedaan.

De rechtbank doet 17 december uitspraak.

Berto Merx

Cookieinstellingen