PvdA-lijsttrekker: “We staan voor de keuzes die we nu maken”

Foto: Lukes Eds.

HET HOGELAND – Het dorpshuis De Fakkel in Uithuizen is een historische plek om het verkiezingsprogramma van de PvdA te presenteren. Het is het verenigingsgebouw van het oude NVV, de openbare vakbond, overgegaan in de FNV.

De fakkel is het symbool van de eertijdse socialisten. Met de fakkel in de duisternis van onderdrukking opwaarts naar het licht. Aan de muur hangen oude foto’s van de nog steeds bestaande muziekvereniging Voorwaarts. Een oude socialiste leus, voorwaarts en niet bij de bestaande toestand blijven hangen.

Jan Willem Nanninga, lijsttrekker, nam er gisteren het eerste gedrukte exemplaar van het programma voor de nakende verkiezingen van Het Hogeland in ontvangst uit handen van Jan-Willem van de Kolk, voorzitter van de programmacommissie. En die kreeg daar applaus voor van de ongeveer 20 belangstellenden (6 vrouwen). “Sociaal, solidair, met kracht en vitaliteit en progressief,” zo omschreef de programma-voorzitter het werkstuk.

Van de Kolk en Nanninga (r.).

Lijsstrekker Nanninga – met het staccato van een ouderwetse leraar gymnastiek – had veel woorden nodig om het kader van de partij het belang van het programma duidelijk te maken. Een aantal speerpunten kenmerken het programma: zekerheid van inkomen voor de onderkant van de samenleving, deelname van iedereen aan de samenleving, zekerheid van goed en veilig wonen.Hiervoor is een lange lijst van actiepunten met opmerkelijke punten zoals: Jongeren met schulden zouden een regeling moeten krijgen waarbij de gemeente de schuld kwijtscheldt. Er moeten afspraken komen met de woningbouwcorporaties over de aantallen en kwaliteit van de huurwoningen. “We gaan de prestaties van de corporaties monitoren en herijken,” zei Nanninga. Verbinden is een woord dat frequent in het programma voor komt. Kleine pareltjes zijn zaken als het vestigen van een Ploeg centrum in de oude school in Wehe-den Hoorn. Het instellen van een prijs voor de inwoner van het jaar.

Eerste karakteristiek van het programma zou kunnen zijn dat de Hogelandster PvdA op zoek is geweest naar haar ‘roots’, wortels, de sociaal-democratische erfenis in de huidige tijd. “Het begint er op te lijken,” mompelde een van de aanwezigen.

De PvdA wil veel, heel veel. De vraag is natuurlijk: waar komende de centen daarvoor vandaan? Nanninga: “De kosten van het programma is een lastig punt. We zullen voor keuzes komen te staan maar we laten ons dan leiden door de speerpunten van ons programma en we staan voor de keuzes die we nu maken.”

Berto Merx

Cookieinstellingen