Sterrenwacht universiteit in Lauwersmeergebied

De Dark Sky vlag bij de Bosschuur.
De Dark Sky vlag bij de Bosschuur.
Foto: Berto Merx

LAUWERSMEER – Er komt een sterrenwacht van het Kapteyn Instituut van de Groninger universiteit in het Lauwersmeergebied. Op het terrein van de Bosschuur van de boswachterij van Staatsbosbeheer.

De plannen hiervoor zijn in de fase van ontwikkeling. De Vereniging van eigenaren van het huisjespark Suyderoog waren in overleg met de boswachterij om een wandelpad te verwezenlijken dat gebaseerd zou zijn op de planeten. In gesprek hierover met de buren – de boswachterij – kwam de Kapteynsterrenwacht als deskundige in zicht.

Bij de Groninger universiteit zag men de contouren van een geheel ander plan. De sterrenkundigen hebben met de Blaauwtelescoop in het noorden van de stad last van de gele gloed die Groningen ’s nacht uitstraalt. Het Lauwersmeer is sinds twee jaar Dark Sky gebied en de relatieve duisternis in de nacht was zeer interessant voor de astronomen die geplaagd worden door de stedelijke lichtgloed bij observaties in zuidelijke richting.

Boswachter Jaap Kloosterhuis: “We zijn in de fase van de eerste plannen. We stellen op ons terrein bij de Bosschuur de ruimte beschikbaar voor de bouw van een observatorium. De universiteit bouwt het. De beelden gaan digitaal naar het Kapteyninstituut. Het eerste doel van het observatorium is wetenschappelijk. We denken nog na over de mogelijkheid dat het op een of andere manier voor het publiek kan worden opengesteld. Bij bijzondere gelegenheden maar dat moet nog worden uitgewerkt.”

Cookieinstellingen