Gemeente en provincie nemen verkeersborden De Marne onder de loep

Foto: Ingmar Vos

DE MARNE – Je ziet door de verkeersborden het bos niet meer, of andersom, zoals in Kruisweg. Een verkeerd geplaatst bord en een verstopt snelheidsbord worden daar aangepast door de gemeente De Marne. Niet alleen heerst daar verwarring, ook op de provincialeweg N361 is de maximumsnelheid niet overal duidelijk aangegeven.

Wie vanuit Hornhuizen richting Kruisweg is gereden kan het niet zijn ontgaan: de maximumsnelheid op de Marneweg was plots verhoogd naar 60km/h. Alleen als je vanuit Hornhuizen kwam, want uit de richtingen Leens en Kloosterburen was 50 de max. Navraag bij de gemeente leert dat het bord (en bijbehorende einde 60-zone bord) per ongeluk is geplaatst. Wethoudster Mariëtte de Visser heeft opdracht gegeven om het bord zo spoedig mogelijk te laten verwijderen.
Als je vanaf de Hogeweg het dorp in rijdt mag je sinds 2010 maximaal 30km/h rijden, tot aan de kruising met de Marneweg. Als automobilist verwacht je een einde 30-zone bord, maar die zie je niet. Dat betekent niet dat hij er niet staat, het is alleen even zoeken. Naar aanleiding van vragen heeft de gemeente opdracht gegeven om een deel van de boom te snoeien zodat het verkeersbord weer zichtbaar wordt.

Hogeweg in Kruisweg

Veel automobilisten rijden vanuit Winsum naar Lauwersoog en weer terug. Wat opvalt is dat er een maximumsnelheid van 60km/h is bij drukke kruisingen. Bij Wehe-den Hoorn is het einde van het 60km/h traject netjes aangegeven met een verkeersbord, maar even verderop bij Leens ontbreekt die in beide richtingen. De indruk wordt gewekt dat de maximumsnelheid na Leens 60km/h is, maar dat is niet zo laat Tim Smid van de Provincie Groningen weten. “Voorbij de kruising mag je 80, tenzij er een nieuw 60-kilometerbord staat. Zo zijn de verkeersregels en zo wordt de weg ingericht.” Echter komen er bij de provincie meer vragen binnen en dus gaan ze kijken hoe deze regels onder de aandacht gebracht kunnen worden. “Deze regels zijn bij veel mensen onbekend”, laat de woordvoerder weten.

Kruispunt N361 bij Leens

Maar wie bepaalt nou eigenlijk hoe hard je ergens mag rijden? “De wegbeheerder (gemeente of provincie) bepaalt dit in overleg met de politie” is het antwoord van de gemeente. “Maar wel wordt er zoveel mogelijk in samenspraak met de dorpen gedaan.”

En dan dit nog even: heeft de gemeente een overvloed aan (einde) 60km/h borden? Op de Aagstweg bij Eenrum is de maximumsnelheid 80km/h tot aan het 60km/h bord én een metertje of tien voor het dorp.

Het kortste stukje 80km/h in de gemeente De Marne?

Tekst + foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen