Indrukwekkende rolwolk vastgelegd door garnalenvisser Dirk Sloot

Foto: Dirk Sloot

NOORDZEE – Garnalenvisser Dirk Sloot legde op zo’n 5 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog een vrij zeldzaam natuurverschijnsel vast, een zogenaamde ‘rolwolk’.

Dirk plaatste de foto’s op Twitter, maar aangezien wij, landrotten, deze indrukwekkende wolkenpartij niet vaak zullen kunnen aanschouwen, delen we de foto’s graag.

Een rolwolk, ook wel boogwolk genoemd, (Cumulonimbus arcus) is een lage, horizontaal cilindervormige arcuswolk die geassocieerd kan worden met onweersbuien, of soms met een koufront.

Rolwolken zijn relatief zeldzaam. Ze verschillen van shelf clouds omdat rolwolken helemaal los staan van de basis van de onweersbui of van andere wolken. Meestal ‘rollen’ rolwolken om een horizontale as.

De rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert en er een wolk ontstaat. Deze wolken zijn meestal een teken voor noodweer.

Bron: Wikipedia

Cookieinstellingen