Fiets mee door het boerenland van Waddenland

Foto: Rens Kalsbeek

DE MARNE – Op zaterdag 14 juli a.s. organiseert Stichting Promotie Waddenland een fietstocht onder begeleiding van een gids langs boerenerven en door landerijen in de regio Waddenland.

De tocht wordt georganiseerd in het kader van Waddenland Boerenland, een project waarbij bezoekers gedurende het jaar kennis kunnen maken met boeren en het boerenleven. De fietstocht is de eerste in reeks van acht Open Boerderijdagen in Waddenland.

De startlocatie van de fietsroute is bij de kerk van Hornhuizen. Om 11.00 uur neemt gids Klaas Sijpkens, voormalig boer in de regio, de deelnemers mee voor een tour langs akkers, grasland, boerderijen, de Waddendijk en kwelders. Klaas vertelt onderweg over de gewassen op het land, wanneer er gezaaid en geoogst wordt, over het vee dat de graslanden en kwelders begraast en over de opslag van gewassen in de vaak enorme schuren op boerenerven.
De lengte van de route is ca. 12 kilometer. Deelname is gratis. Graag eigen fiets meenemen.

Het project Waddenland Boerenland 

Doel van de Opendagen is om de eigen inwoners en de in de regio verblijvende toeristen kennis te laten maken met de dagelijkse werkzaamheden van de boer en met de (h)eerlijke producten die rechtstreeks van het land komen. Het samenbrengen van bezoeker en boer gebeurt aan de hand van vier ‘Kom-Bij-De-Boer-Over-De-Vloer dagen’ met elk een eigen thema, waaronder de Precisie landbouw, High Tech boerenbedrijven en Architectuur in de landbouw. Daarnaast zijn er vier ‘Stel-Je-Eigen-Maaltijd-Samen routes langs meerdere boeren, waar ingrediënten ingekocht kunnen worden voor gerechten.

Er zijn vier routes samen gesteld, te weten de KINDERPANNEKOEKEN-route, de BORRELPLANK- route, de SOEP-route en de HUTSPOT-route. Door zelf de ingrediënten te verzamelen weet je waar de producten vandaan komen en op welke manier deze zijn geproduceerd Aan het einde van iedere route is er een proeverij.

In totaal werken er twintig agrariërs en aan het boerenleven verwante ondernemers mee aan de Opendagen, die plaatsvinden van juli tot en met november 2018. Tijdens de Opendagen is de boer zelf aanwezig op het bedrijf.

Waddenland Boerenland is een initiatief van Stichting Promotie Waddenland en de werkgroep Boerenland waarin boeren en toeristische ondernemers uit de regio vertegenwoordigd zijn.

Meer informatie over de routes, data en aanmelden (niet verplicht) op: www.waddenland.groningen.nl/boerenland

Cookieinstellingen