Vol terras bij heropening dorpshuis Kruisweg

Het terras van Open Haard.
Foto: Berto Merx

KRUISWEG – Onder de zinderende zon was zaterdag na de middag het terras van het Dorpshuis Open Haard in Kruisweg te klein voor het welbesprenkelde feest ter gelegenheid van de heropening van het dorpshuis Open Haard.

Binnen, in de entreehal, herinnert een fresco aan de gereformeerde nalatenschap. De letters Alfa en Omega, de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet, verwijzen naar het bijbels boek Openbaring, waar God over zichzelf zegt: “Ik ben de Alfa en de Omega.” Het begin en het einde van alles. “Kruisweg was een sterk gereformeerd dorp. Het dorpshuis is eigenlijk het oude gereformeerde verenigingsgebouw,” zegt Dolf Durenkamp, voorzitter van de dorpsvereniging.

Het fresco met het Boek Alfa en Omega.

Er is in de handen gespuugd en de mouwen werden opgerold, de afgelopen tijd. Alle muren zijn opnieuw gevoegd. Het dak is vanwege de lekkages gerenoveerd. Nieuwe dakgoten, een nieuwe RVS-keukengroep, elektra vervangen. Het grootste probleem was het aanpakken van de in zeer slechte staat verkerende vloer. “Eigenlijk is het een groot onderhoud beurt geweest zodat we op de lange termijn weer vooruit kunnen,” zegt Durenkamp.

Als hij terugblikt op de operatie, haalt hij er één opmerkelijk punt uit: “We hebben heel veel support gehad van vaklui en instanties die ons hielpen bij zaken waar we de kennis niet voor hebben. Dat was advies van een loodgieter maar ook steun bij het afwikkelen van juridische en financiële zaken. Kijk, als je bij een sponsor of subsidiegever aanklopt, moet je een verhaal hebben dat gewoon goed in elkaar zit. Heel veel vrijwilligers hebben meegewerkt en hebben bergen werk verzet. Dat is fantastisch. Maar je hebt als dorp ook inhoudelijke kennis nodig over geld, procedures en dat soort zaken.”

De woningbouwvereniging Wierden en Borgen had tegenover het dorpshuis enkele woningen gesloopt. Links-rechts-links duwend is het de dorpsvereniging gelukt op deze plek een speeltuin te verwezenlijken. Die zaterdag ook feestelijk werd geopend. Tegelijk werd de verkeerssituatie rond het dorpshuis aangepakt door de aanleg van een extra parkeerplaats

De persoonlijke trots van de voorzitter is de jeu-de boulesbaan, in een rommelstukje achter Open Haard. “Moet nog wat groene begroeiing op komen,” zegt hij met gedempte trots. Het terras is overvol met de bewoners van het 360 inwoners tellende dorp, met 60 kinderen. De kerngroep vrijwilligers poseert bij het monument dat de heropening markeert. Stalen stokken met labels er aan. Op de labels de namen van vrijwilligers die aan het project hebben meegewerkt. Het feest gaat nog tot laat door, met live-muziek.

De kleine trots van de voorzitter.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Reacties