In de Omloop van Bedum twee gladiatoren aan de start: Vermeulen en Merx

Peter Merx nog ontspannen aan de start in Roden.

BEDUM – De 35e Omloop van Bedum wordt een gladiatoren strijd tussen Jeff Vermeulen en Peter Merx. De stand van zaken na de Tweedaagse van Roden afgelopen weekend laat zien dat er twee renners zijn die op dit moment boven de grote rivieren de dienst uitmaken.

Had Jeff Vermeulen, topper uit Exloo, zaterdagmiddag in Roden met zijn perfecte team de tijdrit gewonnen en stond hij diezelfde avond nummer één in het Rodense algemeen klassement met de overwinning in het avondcriterium,  voor Merx was zondag de dag om de slag te slaan en Vermeulen in het defensief te drijven. Het team van Merx was tweede geworden in de ploegentijdrit.  Merx was zaterdagavond vierde geworden in de sprint en moest Vermeulen en diens ploeggenoot Jelle Wolsink voor laten gaan.

In de klassieker zondag stelden na ruim 100 kilometer de ploegen van Merx en Vermeulen orde op zaken en pakten de al tijden kabbelende kopgroep bij de lurven en kort daarna ontstond een nieuwe leidersgroep met Vermeulen, de Kolibri van Warfhuizen en nog acht renners, twee aan twee tot de verschillende ploegen behorend. Merx en Vermeulen zaten in het koetsje: vier teams van die andere renners en hun eigen teams hielden in het peloton de benen stil. Met een zekerheid: Vermeulen is een zeer sterke sprinter en Merx is een gehaaide sprinter.

Een dramatisch moment: Jeff Vermeulen kwam ten val en raakte achter het peloton. Toen hij er weer bij was zetten de mannen van zijn ploeg Volker Wessels Merckx de vaart erin. Op jacht naar de kopgroep om hun sprinter Wolsink in de finale in stelling te kunnen brengen. Ondertussen was er uit de kopgroep een renner gedemarreerd en reed op 20 seconden voorsprong. Merx waagde het erop, 20 kilometer voor het eind. De vluchter bleef op 9 seconden van Merx hangen;  Merx bleef voor op 9 seconden van de achtervolgende kopgroep. Uiteindelijk werden hij en de vluchter aan het jasje gevat door de kopgroep die op tien kilometer voor het eind door het jagende peloton werd ingehaald onder leiding van de ploeg van Jeff Vermeulen om de leiderspositie in het algemeen klassement van de Beer uit Exloo veilig te stellen en de sprint voor zijn ploeggenoot Wolsink voor te bereiden. Merx en Vermeulen – de mannen die de koers maakten – eindigden roemloos in het peloton. Maar het waren de bazen die de koers maakten. Wat weer bewijst dat je in het wielrennen pas een haas kunt braden als je hem gevild hebt.

Kjeld Nuis, in actie in een tijdrit.

Dat is de stand van zaken in het noordelijk wielrenner op dit moment. Merx met rugnummer 40 staat morgen in Bedum aan de start met FILA-ploeggenoten als Kjeld Nuis, de schaatser uit Emmen met goud op de 1000 en 1500 meter op de Olympische Spelen. Met sterke adjudanten als Adrie Lindeman en Björn Bakker. De wedstrijd in Bedum maakt deel uit van het noordelijk klassement met Delfzijl, Usquert en Winsum. Pikant detail: Jeff Vermeulen met nummer 90  won vorig jaar de Omloop van Bedum. Merx heeft hem nog nooit gewonnen en die overwinning ontbreekt nog in het rijtje van Noordelijke top-criteriums op zijn naam.

Adrie Lindeman (l.), Jeff Vermeulen en Peter Merx.

De vraag is natuurlijk hoe snel Vermeulen herstelt van de gevolgen van de val van zondag. En kan hij de overmacht van de FILA-ploeg aan. Het blijft toch een kwestie van die haas braden. De koers van zondag in Roden toont aan dat die haas eerst geschoten moet worden. In elk geval zien we in het centrum van Bedum morgen de twee gladiatoren van het noordelijk wielrennen in de koers.

Voor de echte fijnproevers. Let op Sven de Haan, rugnummer 19. Eerste jaars belofte (19-21 jaar) die vorig jaar reed voor het Young Talents Cycling Team (tot en met 18 jaar). Rustig, gestaag bezig een plaats in bazen-peloton te verwerven.