De vadsige leeuwen en de jonge vossen van de VVD

Foto: Studio All Creating The Plow

Het was gezellig, maandagavond op het terras van het Koetshuis van de Menkemaborg in Uithuizen, alwaar de VVD vergaderde over de kandidatenlijst voor de najaarsverkiezingen.

Gezelligheid kent grenzen, vandaar dat de kandidaten geheel en al naar buiten moesten. Het reglement bepaalde dat zij de beraadslagingen niet mogen bijwonen. Remt Meijer, bestuurlijk veteraan, had nog een voorstel  ingediend om dit tegen te gaan, helaas, de tijd dat hij op charismatische wijze een vergadering naar zijn hand kon zetten, is voorbij.

Wie er niet was: Johan van der Vis, fractievoorzitter in de raad van De Marne. Hij had zich van te voren terug getrokken. Zeer ontevreden over de lage plaats die men hem als 14 jaar de VVD dienende raadslid had toebedeeld.

Gezellig op het terras, de kandidaten nippen aan een glaasje.

Het duurde en duurde maar, daarbinnen. Zo’n zestig man deden er zes of zeven stemrondes over om een lijst samen te stellen. Het begon frisjes te worden, ondertussen, maar gelukkig waren er voor de dames op het terras genoeg fleeze-dekentjes voorhanden. Met wat bier, wijn en fris en blokjes kaas en stukjes droge worst was het wel vol te houden.

Was het de elite-denker Pareto die vroeg in de vorige eeuw al vast stelde dat elites als leeuwen – en leeuwinnen, ook – de macht grijpen, in het begin nog wel vitaal zijn, maar naar verloop van tijd vadsig en lui en ignorant worden. Zodat ze niet in de gaten hebben dat er een jongere generatie vossen zich opmaakt om de macht over te nemen. En als de leeuw zich veilig waant en zich wentelt in de macht, is hij er niet op verdacht dat er een vos is opgestaan om hem van de troon te stoten. En die vos wordt vadsig, lui en ignorant en zal later door leeuwenwelpen weer van de troon vallen. Aan Pareto danken we de term elite.

Binnen had er zich een wisseling van de wacht voorgedaan. Het enige raadslid in Winsum dus ook fractievoorzitter Harry Jonkman, de fractievoorzitter Johan van der Vis in de Marne, enig raadslid en dus fractievoorzitter in Bedum Sietske Journée, oude garde, vadsige leeuwen, ze moesten het veld ruimen voor de jonge vossen. Op één uitzondering na: Lammert Westerhuis, ook nog enig raadslid en fractievoorzitter in de raad van Eemsmond. Hij dankt zijn vijfde plaats op de kieslijst omdat men nog een boer nodig had. Op de lijst van de verkiesbaren bij de VVD moet gewoon een boer staan. Zo is dat.

Even een foto-sessie met de hoffotograaf van de VVD.

De generatiewissel met de vossen is goed geslaagd. Als de VVD zes zetels haalt – tussen droom en werkelijkheid liggen vele praktische bezwaren – zijn er slechts twee fractieleden die over raadservaring beschikken: Attje Waal uit Ulrum en Lammert Westerhuis. De 38-jarige lijsttrekker oppervos Stefan van Keizerswaard heeft geen raadservaring maar blaakt van zelfvertrouwen en vooral: hij is zeer communicatief en zal zeker gebruik maken van het leeuwinnetje of vosje Waal, tweede op de lijst, zeven jaar ervaring, die blijkbaar door de VVD-ers als tot de groep welpen van welke soort dan ook wordt gerekend. Nummer 3 is de jurist Remko van der Sluis uit  Bedum die werkt bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland. Nummer 4 is Bertien Bartelds, fractie-assistent van de VVD in De Marne. Lammert Westerhuis met vier jaar raadservaring moet op plaats 5 met Attje Waal ook voor de kennis van het vak raadslid zorgen. Gerard ten Brink, Van Hall afgestudeerde, en werkzaam in het bedrijfsleven, uit Baflo, staat op nummer zes. Geen ervaring maar wel fietsliefhebber in zijn vrije tijd. Sietske Journée op plaats elf – een jaar ervaring – is van de oude leeuwen en leeuwinnen geschikt als lijstduwer voor de vossen op plaats 10. En waar is Folkert van der Zee gebleven? Met 13 jaar raadservaring in De Marne? Naar gezegd werd, had hij zich niet kandidaat gesteld. Geen zin om in de raad van het Hogeland te dienen. Een verstandige leeuw.

De jonge vossen, na de elite-wissel, tussen de oude leeuwen van de Menkemaborg

Niet getreurd, Harry Jonkman en Johan van der Vis, oude leeuwen. Waant jullie getroost met het gelijk van Pareto. Van Keizerswaard, Van der Sluis, Bartelds, Ten Brink, het zal niet lang duren en dan zijn het vadsige vossen geworden en reeds een roedel leeuwenwelpen is nu nog speels, maar zal straks de ingedutte vossen van de troon stoten. Want die oude Pareto, heeft altijd gelijk gehad.

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen