Gedeputeerde bezoekt drietal agrarische schuren

HORNHUIZEN, KLOOSTERBUREN, LEENS – Gedeputeerde Henk Staghouwer bezocht vandaag -16 mei 2018- drie agrarische , onder architectuur gebouwde, schuren die met subsidie van de provincie gebouwd zijn.

Wierde & Dijk is de vereniging voor natuur- en landschapsbeheer in Noord-Groningen. Zij verenigt streekbewoners die zich willen inzetten voor de bescherming van natuur en landschap in Noord-Groningen. Agrarische leden en burgerleden werken daarin samen.

Het werkgebied draagt de sporen van de ontstaan- en bewoningsgeschiedenis die zich uitstrekt over millennia. Het landschap maakt deel uit van het kleikustgebied dat loopt van Den Helder tot aan Esbjerg. Landschapskenmerken als wierden, dijken en open polders, kwelder- en oeverwallen bepalen het karakter. Het gebied wordt beschouwd als het oudste, nog grotendeels intact zijnde cultuurlandschap van Noordwest Europa.

De vereniging zet projecten op waarbij vrijwilligheid, inpasbaarheid en financiële onderbouwing zeer belangrijke aandachtspunten zijn. De projecten zijn praktische uitwerkingen van de wens om de kloof tussen een verantwoorde economische bedrijfsvoering en het gewenste natuur- en landschapsbeheer te overbruggen. Een uitgangspunt daarbij is de overtuiging dat alleen een economisch sterke landbouwsector zijn functie als drager van het (cultuur) landschap kan vervullen.

Om 9.30 uur begon de tocht van de gedeputeerde. Als eerste werd bezocht het rijksmonument Tuinsterheerd in Leens ( Fam. Zomerman). Foto 35 t/m 41.

Het tweede bezoek vond om 10.30 uur plaats bij boerderij Houweraheem in Kloosterburen (Fam. Meijer) Foto 31 t/m 34

Om 11.30 uur verzamelde het gehele gezelschap zich op de boerderij (aardappel) van de familie Westers. Foto 1 t/m 30

In de nieuwe schuur, enorm en met diepe en hoge koelcellen (schuur is 14 meter hoog) vonden in de -nog af te werken kantine- de diverse plichtplegingen plaats, zoals een kort woord door de gedeputeerde, het overhandigen aan de drie agrariërs van een bijenhotel (cadeau provincie), uiteraard met een bloemetje. Daarna konden de schitterend opgemaakte drie taarten (met beeltenis van de desbetreffende schuur) worden aangesneden en geconsumeerd. Uiteraard vergezeld van koffie, thee, fris.

Zie verder de fotoreportage.

Tekst: Wierde & Dijk/Auwert Postmus

Foto’s: Auwert Postmus

 

 

 

 

Cookieinstellingen