50 Jaar Arboretum: Notoarestoen Eenrum, onthulling borstbeeld

EENRUM – In de Notoarestoen Arboretum Eenrum is zaterdagmiddag het borstbeeld van de oprichter van de tuin, notaris Smit, onthuld door Commissaris van de Koning René Paas. Hij deed dat samen met  jeugd uit Eenrum.

De vele belangstellenden genoten van het warme weer en van de hapjes en drankjes die werden geserveerd. Onder die belangstellenden waren onder andere alle wethouders van de gemeente De Marne, die niet alleen aanwezig waren vanwege hun ambtelijke functie, maar ook oprecht genoten van de vele bomen en planten in de tuin. Na geluisterd te hebben naar de Eenrumer jazzband Vrijjazzie verplaatsten de aanwezigen zich naar de andere kant van de vijver, waar diverse toespraken werden gehouden.

Voorzitter van de stichting Notoarestoen Arboretum Eenrum Jan Hink uit Mensingeweer bedankte iedereen voor zijn komst en vertelde, begeleid door de vele kikkers in de vijver, over het ontstaan van de tuin. De commissaris van de koning ging daar later op verder en vertelde dat de volledige naam van de notaris, Cornelus ‘Cees’ Nanning Smit, het best bewaarde geheim van het dorp was. Het was toentertijd ongebruikelijk om een ambtenaar bij zijn voornaam aan te spreken en dus noemde iedereen hem notaris Smit. De heer Paas sprak zijn bewondering uit over de hoeveelheid en de variatie aan planten en bomen in de ’toen’.

Niet alleen oud, maar ook jong geniet dagelijks van de bloemen en bomen in de tuin. De jongste vrijwilliger van het arboretum Lars Dijkstra nam de grote groep mensen op sleeptouw door de tuin en vertelde vol enthousiasme over de aanwezige planten en hun herkomst. Aan de waterkant van de vijver genoot op dat moment een jongen van de waterplanten en parende kikkers. Minutenlang staarde hij, wellicht een toekomstige vrijwilliger, naar de dieren.

Na de onthulling van het beeld vertelde de zoon van notaris Smit, Jan Smit, over zijn vader en het ontstaan van de tuin. In een emotioneel verhaal werden de belangrijkste gebeurtenissen sinds de oprichting in 1968 besproken. Ook de mensen die in de loop der jaren betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling en het onderhoud van het arboretum, zéker geen plantsoen, werden met respect behandeld. Meneer Smit vertelde met een brok in zijn keel dat de bezieling van zijn vader in de tuin ligt en dat hij hoopt dat dat nog jaren zo zal blijven. Deze laatste woorden zorgden voor stilte bij het publiek. Die stilte werd onderbroken door een lachend snikkende Jan Smit die zei: “dat was dat”.

Door Leanne Smit, ook familie van notaris Smit, werd samen met een oud-vrijwilliger een boompje geplant in de tuin. Deze Bonfire, de link met Ankie van Grunsven werd door verschillende mensen snel gelegd, heeft vochtige grond nodig, wat in Nederland wel goed zit volgens de planters. Lachend zette de groep de rondleiding door de tuin voort. Het zwoele weer was in perfecte harmonie met de zwoele muziek van Vrijjazzie, die de fleurige tuin van nog meer sfeer voorzagen. Dit lustrumjaar zullen er nog meer evenementen plaatsvinden en er zal een boek worden uitgebracht over vijftig jaar Notoarestoen Arboretum.

Cookieinstellingen