Presentatie van het Schnitgerboek tijdens concert Orgeldag in Leens

Gastorganist Geert Bierling.
Gastorganist Geert Bierling.
Foto: C. Pieterse

LEENS – De Orgeldag Noord-Nederland op 12 mei wordt ook dit jaar afgesloten met een concert op het Hinsz-orgel in de Petruskerk in Leens.

De Orgeldag Noord-Nederland is een jaarlijks terugkerend evenement . Op de tweede zaterdag in mei zijn in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe meer dan honderd kerken open en kunnen de orgels worden bespeeld. De provincie Groningen telt zeer veel historische orgels en daar doen dan ook veel kerken mee aan deze dag. Het initiatief van deze dag is destijds genomen door de Stichting Hinszorgel Leens en zij organiseert dit succesvolle evenement al jaren. Ruim honderd organisten hebben zich opgegeven om de orgels te bespelen, zo laat de organisatie weten.

De Orgeldag Noord-Nederland  wordt steevast afgesloten met een voor iedere liefhebber aansprekend concert op het Hinsz-orgel (1733) in de Petruskerk van Leens. Dit concert dat een uur duurt is voor sommige orgelspelers ook een kleine reünie is. Het begint om 17.00 uur. Organist is Geert Bierling, stadsorganist van Rotterdam. Hij zal tevens het achttiende-eeuwse kabinetorgel bespelen dat sinds vorig jaar in de Petruskerk staat.

Het Hinsz-orgel in de Petruskerk.

Op het concertprogramma staan werken van Händel, Bach en van Bierling zelf. Bierling speelt van de door hemzelf gemaakte orgelbewerking van delen uit het zeer bekende Music for the Royal Firework van Händel.. Maar er is tijdens dit concert ook iets bijzonders: de presentatie van het Schnitgerboek, een bundel met zes koraalbewerkingen in barokstijl, door Bierling gecomponeerd. Bij het maken ervan liet hij zich inspireren door Bachs koraalbewerkingen en door de historische orgels die hij als jonge orgelstudent tijdens zijn orgel zoektocht in het Groningerland tegenkwam. Het Leenster instrument maakte toen op hem grote indruk. Voor Bierling is Hinsz’ Opus 2 “telkens weer een feest.”

Een  volledig overzicht van deelnemende kerken staat op  http://www.hinszorgelllens.nl/orgeldag-2/.

 

 

Cookieinstellingen