Ode aan Ede Staal en Sip Hofstede in herberg in Molenrij

De trotse Sigrid Heeres.
Foto: Berto Merx

MOLENRIJ – Sigrid Heeres is méér dan trots op haar Herberg van Ede aan de Van Cappenbergweg in Molenrij. “Het gevoel van het mooie van Groningen, daar gaat het me om.”

Het zit hem in de combinatie van restaurant, klein hotel en expositieruimte. Pontificaal hangen de werken van de schilder Sip Hofstede in het pand. Werken naar aanleiding van teksten van Ede Staal, de chansonnier van het gevoel dat er iets verloren is gegaan. Tegelijk is de inrichting van het restaurant wat oud, zonder dat modieuze wat men vintage noemt. Een meidenkast (“Van mijn moeder geweest”), serviesgoed, een schemerlampje met een kapje van melkglas.

“We hadden hier restaurant ’t Korensant. Een aantal jaren geleden zijn we daarmee naar Verhildersum in Leens verhuisd. Ik raakte betrokken bij de Ede Staal tentoonstelling op Verhildersum, met schilderijen van Sip Hofstede. Ik verdiepte me in de teksten van Ede, en ik raakte daar zo door geroerd dat ik me afvroeg: Wat kan ik daar mee doen?” zo vertelt Sigrid Heeres. Het antwoord op die vraag was het etablissement Herberg van Ede.

Het moet een pleisterplaats worden. Een plek van rust, van genieten. In de zitkamer kun je een boek lezen, een glaasje wijn drinken. In de serre kun je lekker zitten omringd door planten. Je kunt half pension nemen, of volpension. Een gast kan ook allen voor lunch of diner komen. Om de gedachten te bepalen: een drie gangen menu zit in de prijsklasse 35 euro.

De voormalige kolen- en aardappelenkelder.Nu wijnkelder.

De Herberg heeft een aparte uitstraling. De kolen- en aardappelkelder is open gewerkt en dient als wijnkelder. Een piano, sierlijk glaswerk, lederen fauteuils, een bibliotheek. Het geheel roept een sfeer op van vroeger, zonder antiekerig te worden, zonder het gevoel dat het om spullen gaat die eerder op de vliering stonden. “Ik wil een sfeer scheppen, rond het werk van Ede Staal, van Sip Hofstede, ook een sfeer van verblijven en genieten van het Groningse land,” aldus Sigrid, trots, meer dan trots.

De Herberg van Ede is geopend van dinsdag tot en met zondag.

De Herberg van Ede in Molenrij.

Reacties