Burgemeester steekt stembureaus een hartje onder de riem

Foto: Berto Merx

LEENS – Het is referendum dag, werkdag voor de mannen en vrouwen op de stembureaus. Burgemeester Koos Wiersma begon van ochtend zijn bezoekjes aan de stembureaus in de gemeente De Marne.

De burgemeester is vanwege zijn functie eindverantwoordelijk voor het ordentelijk verloop van het referendum. Voor elk stembureau heeft hij een doosje chocolaatjes, als kleine versnapering voor de functionarissen die tot vanavond elf uur zeker nog in touw zijn. “Even de mensen bezoeken, een aardigheidje,” zegt Wiersma. De voorzitter van het stembureau Johan van der Vis opent het doosje meteen en begint de versnaperingen uit te delen.

Rond 10 uur was de opkomst voor het tijdstip van de dag lauw-lauw te noemen. Met 75 stemmers lag de opkomst stevig onder wat normaal is op een stemdag. Een vrouw legt uit waarom ze tegen de wet op de modernisering van de inlichtingendiensten heeft gestemd: “Ik ben heel bezorgd over wat ze met die gegevens allemaal gaan doen. Ik heb daar geen vertrouwen in.” Hiermee verwoordt ze wat enkele tegenstanders na het uitbrengen van hun stem zeiden. Een man legt uit waarom hij voor gestemd heeft: “Ik vind dat de veiligheidsdiensten optimaal moeten kunnen werken. Daar hoort het screenen van digitale gegevens zeker bij. Ik heb niks te verbergen en bovendien, je wilt niet weten wat iedereen al van mij weet.” En hiermee verwoordt hij om en nabij het standpunt van voorstanders van de wet.

Cookieinstellingen