Dag van het Kasteel op Landgoed Verhildersum

Foto: Verhildersum

Dit jaar doet Landgoed Verhildersum Leens weer mee aan de Dag van het Kasteel. Het thema ‘Rondom Kasteel en Buitenplaats’ is Verhildersum op het lijf geschreven.

U kunt deelnemen aan speciale rondleidingen die gegeven worden door de ‘borgbewoners’ en het pas teruggehaalde portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh bewonderen. Kijk op de website voor tijden en informatie.

 

Het terrein rondom de borg bood de eigenaars verdediging, voedsel en vermaak. Dat is nog goed te zien op het landgoed. De brede grachten dienden als hindernis voor de vijand, maar ook als visvijver. De boomgaard en omringende tuinen en landerijen voorzagen de bewoners het hele jaar van voedsel. De lanen en singels boden en bieden schaduw en de bloeiende en geurende bloemen en kruiden in de tuin nodigen uit tot een wandeling, met als rustpunt het romantische tuinhuis met prachtig uitzicht. Echter, het beheer en onderhoud van zo’n geheel was en is geen sinecure. In het verleden werd soms noodgedwongen overgegaan tot verkoop van delen of soms van het geheel. Van de honderden borgen die er in Groningen geweest zijn, is slechts een handvol overgebleven. Gelukkig is er een grote schare vrijwilligers en vrienden die Verhildersum helpen in stand te houden voor de toekomst.

 

Landgoed Verhildersum Leens, met als middelpunt de enige overgebleven borg in De Marne, is een belangrijke schakel tussen het heden en het verleden van de regio. Het landgoed vertelt het verhaal van de adel en nieuwe rijken in relatie tot de innovatieve, opkomende boerenstand en de arbeiders. Het verhaal van bloeien en verwelken, van zaaien en oogsten, van eb en vloed. Kortom: het verhaal van de cyclus van het leven. Verhildersum illustreert dit verhaal aan de hand van gebeurtenissen, voorwerpen, personen en anekdotes uit de 19e eeuw. De geschiedenis wordt vanuit drie perspectieven tot leven gewekt. In de weelderige, rijk ingerichte borg en het eenvoudige arbeidershuisje waan je je op bezoek bij de bewoners. En in de museumboerderij en het koetshuis kunt u genieten van diverse exposities. De expositie ‘Verborgen rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’ in de museumboerderij, laat de relatie van de borgbewoners met de kerk, en met name het Hinszorgel zien. Dit orgel werd in 1733 in opdracht van de borgvrouwe Anna Habina Lewe, weduwe Tjarda van Starkenborgh, gemaakt door Albertus Anthonie Hinsz. Ook het Groninger muziekleven, de orgelbouw en orgelmuziek wordt voor het voetlicht gehaald. Kostuums en voorwerpen uit de 19e eeuw completeren de tentoonstelling en maken het beeld tastbaar. In het Koetshuis is naast de museumwinkel de expositie ‘Gronings Erfgoud’ te bewonderen. Erfstukken zoals sieraden, maar ook interieurstukken, die na 100 jaar terug zijn op Verhildersum.

 

De boomgaard toont een keur aan oude fruitrassen en op een van de akkers zijn proefveldjes aangelegd waarop oude landbouwgewassen verbouwd worden. In de weiden rond de museumboerderij lopen tijdens het seizoen lakenvelders en blaarkopkoeien met hun kalfjes en een paar Groninger paarden. Maak een wandeling door de monumentale oprijlaan, door de tuin met het stijlvolle prieel en geniet van de rust, de geuren en kleuren en van de door beeldhouwer Eddy Roos gemaakte vrouwenfiguren.

Ontdek op het landgoed samen met de kinderen cultuur en natuur aan de hand van de struunkaart en een struuntas, een speurtocht, of ga samen speuren met Cam en Vinnie naar het Verhildersum Mysterie aan de hand van een tablet. Ervaar hoe veelzijdig het landgoed is. Landgoed Verhildersum Leens is beide dagen open van 10.30 tot 17.00 uur. Door middel van exposities en evenementen laten we de geschiedenis herleven. Kijk voor actuele informatie op www.verhildersum.nl

Cookieinstellingen