Landgoed Verhildersum: ‘Wonen en Leven met Textiel’

Foto: Landgoed Verhildersum

Een weekend waarin textiel in de breedste zin centraal staat

Landgoed Verhildersum Leens

27 & 28 mei 2017, 10.30-17.00 uur

Tijdens dit weekend staat textiel  centraal, van woontextiel tot kleding, maar ook  handwerktechnieken. Van historisch textiel tot de nieuwste mode. Om te zien, te ervaren, te leren, te voelen en te kopen. Een inspirerend weekend waar enthousiaste mensen laten zien wat hen bezig houdt en hoe u deze nieuwe ideeën kunt vormgeven en integreren in uw huis. Textiel loopt als een rode draad over het landgoed, zowel letterlijk als figuurlijk. En niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen zijn speciale activiteiten georganiseerd.

Het bekende textielweekend op Landgoed Verhildersum is uitgebreid. Met bijzondere standhouders, nieuwe onderwerpen, workshops, demonstraties, lezingen, rondleidingen, muziek en heel veel inspirerende ideeën. De activiteiten zijn over het Landgoed verdeeld.

Ontdek bijvoorbeeld in de museumboerderij hoe oude kostuums gemaakt en gedragen werden. Wandel met een deskundige door de Borg en hoor allerlei wetenswaardigheden over wonen en textiel in de 19e eeuw. Bekijk oude interieurstukken, die nu na 100 jaar terug zijn op Verhildersum. Ontdek ons Gronings erfgoud.

Bij de museumboerderij vindt u handwerkkraampjes met materiaal , maar ook met kant en klare producten zoals kleding en woonaccessoires. Of u nu van breien, haken, kantklossen, quilten, weven of vilten houdt, er is voor elk wat wils. Of u zelf aan de slag wilt of graag ideeën uitwisselt of een probleempje wilt overleggen met een geroutineerde handwerk(st)er, de enthousiaste standhouders vertellen u graag over hun handwerk, de technieken en patronen en delen zo hun kennis en ervaring met u. U kijkt uw ogen uit bij de diverse demonstraties. Laat u inspireren of schuif aan bij een workshop en ontdek een nieuwe techniek. Voor kinderen is er een workshop stempelen op textiel. En bij het Arbeidershuisje kunnen kinderen ‘de wasch doen’ en ervaren hoe oma vroeger de was deed. Ook leuk voor vaders en moeders. Binnen kunt u zien hoe het arbeidersgezin er rond 1900 woonde en werkte.

Bij en in de borg staan een meubelstoffeerder, een interieurstylist en twee beeldend kunstenaars met voorbeelden en materiaal op het gebied van wonen, styling en lifestyle. Ze laten zien hoe oude technieken op een moderne manier toegepast kunnen worden en uw interieur kunnen verfraaien. Hoe bijvoorbeeld een stoel een gedaanteverwisseling kan ondergaan of  hoe je op een eenvoudige ondergrond hout of marmer kunt suggereren. Soms kun je op een eenvoudige manier of wat accenten je interieur opfrissen. De interieurstylist kan u daar meer over vertellen.

Na een lezing over damast in de museumboerderij krijgt u nadere uitleg over dit materiaal op de borgzolder. Voor velen een feest van herkenning, want menigeen heeft, vaak ongeweten, damast in huis. Op de zolder wordt ook gedemonstreerd hoe de was-behandeling er vroeger uitzag. Tijdens speciale rondleidingen krijgt u nog veel meer informatie over wonen en textiel in de borg.

En wilt u meer weten over zijde, een zijdeplantage en over de natuurlijke ne duurzame productie? Stap dan binnen bij de lezing ‘Zijde in Zuid-Afrika’. Er gaat dan een boeiende wereld voor u open.

Om de feestvreugde te verhogen is er livemuziek.

Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten. Rust even uit in het museumcafé met een kop koffie of thee met iets lekkers. En tussen de middag is er huisgemaakte soep en een heerlijk broodje verkrijgbaar..

 

Entreeprijzen: er wordt een toeslag van € 1,50 op de normale entree geheven.

Parkeren: gratis

Cookieinstellingen