Sinterklaaslopen Zoutkamp met gemaskerd en verkleed volk

Foto: Publiek Domein

Sinterklaaslopen is een volksfeest in Zoutkamp dat daar op de zaterdag vóór, op, of ná 5 december wordt gevierd. In zijn algemeenheid wordt de zaterdag het dichtstbij 5 december hiervoor uitgekozen.

Gemaskerd en verkleed

Zowel mannen als vrouwen gaan dan ’s avonds in het donker gemaskerd en verkleed door de dorpen spoken en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. Ook in Zoutkamp proberen ze onherkenbaar te blijven en maken met verdraaide stemmen opmerkingen over recente gebeurtenissen in het dorp.

De mensen thuis proberen door vragen te stellen, waarop de Sinterklaaslopers alleen maar mogen knikken of schudden, erachter te komen wie schuil gaat achter het masker (Schebelskop in het Gronings). Zodra ze zijn geraden gaat het masker af en wordt hen een borrel aangeboden.

saint-nicholas-558408_960_720

Sinterklaaslopen vertoont overeenkomsten met vergelijkbare feesten die gevierd worden in dezelfde periode van het jaar op de Waddeneilanden, zoals Klozum op Schiermonnikoog, Klaasohm op Borkum, Opkleden op Vlieland, Sunderum op Terschelling, Sunderklazen op Ameland en Ouwe Sunderklaas op Texel.

Reacties

article
8936
Sinterklaaslopen Zoutkamp met gemaskerd en verkleed volk
Sinterklaaslopen is een volksfeest in Zoutkamp dat daar op de zaterdag vóór, op, of ná 5 december wordt gevierd. In zijn
https://de-marne.nieuws.nl/agenda/8936/sinterklaaslopen-zoutkamp-met-gemaskerd-en-verkleed-volk/
2015-11-30T07:49:27+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/75/2015/11/23110545/sinterklaas.jpg
Sinterklaaslopen Zoutkamp, volksfeest
Agenda