Herfstmarkt Kloosterburen in kerstsfeer 

Foto: zorgvisite.nl

Het Kloosterburen OntmoetingsPunt organiseert aanstaande zaterdag een gezellige herfstmarkt in kerstsferen met allerlei kraampjes van diverse ambachten en hobby’s. Wees welkom om wat rond te kijken, kletsen, kopen en proeven, of doe mee aan een workshop. Er is muziek van Jong van Hart uit Kruisweg en dat allemaal natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

Open dag: Wonen in ’t Olde Heem

Kom naast de markt ook even kijken naar appartementen! Dorpscoöperatie Klooster&Buren wil graag laten zien hoe je kunt wonen in ‘t Olde Heem, want er zijn woningen beschikbaar. Voor jezelf, een ander of gewoon uit nieuwsgierigheid: er zullen een paar appartementen zijn opengesteld ter bezichtiging.
Onlangs heeft de coöperatie het pand Olde Heem aangekocht waar momenteel een aantal ouderen en mensen met een verstandelijke beperking wonen en ook twee onderzoekers. Er is echter nog veel woonruimte over, en die is niet alleen beschikbaar voor mensen met een zorgvraag. In de kern zal dit wel het geval zijn, maar de appartementen kunnen ook verhuurd worden aan mensen zónder zorgvraag- jong en oud. Op deze manier wil de coöperatie een dynamische leefomgeving bieden waarbij er op individueel niveau aangegeven kan worden wat iemand wel of niet nodig heeft.
In het Olde Heem vinden ook allerlei bijeenkomsten en activiteiten plaats, zoals de bovengenoemde kerstmarkt. Het is een centraal ontmoetingspunt in het dorp dat momenteel volop in ontwikkeling is, omgeven door prachtige historische gebouwen en een grote kloostertuin. De woningen zijn daardoor direct verbonden met het actieve dorpsleven, maar bieden genoeg mogelijkheden om je rustig terug te trekken.
Lees onderstaande interviews met de voorzitter van de coöperatie en de coördinator van de zorg, Alida en Nienke, voor meer informatie.
Alida Cordes (Voorzitter Klooster&Buren): Waarom een open dag voor ‘t Olde Heem?
“De Coöperatie Klooster&Buren biedt de mogelijkheid om woonruimte te huren vanaf 1 januari 2017 in het pand Olde Heem in het mooie dorp Kloosterburen en dat willen we graag onder de aandacht brengen. Het is wonen in een woongemeenschap waar de coöperatiegedachte tot uiting komt: met elkaar wonen in een pand waar je wordt gerespecteerd en je gewaardeerd voelt als mens. Er is de mogelijkheid om een aantal woningen te bezichtigen en informatie te krijgen over huur, servicekosten en dienstenaanbod.”Wat betekent Kloosterburen OntmoetingsPunt voor Klooster&Buren?
“Het Kloosterburen OntmoetingPunt speelt in het activiteitenaanbod een belangrijke rol. Door activiteiten te organiseren voor de bewoners van de vijf dorpen van de voormalig gemeente Kloosterburen, komen er veel mensen gericht ‘t Olde Heem bezoeken en dit geeft verbondenheid en levendigheid in het pand.”Gebeurt er veel in ‘t Olde Heem?
“Momenteel weten belangstellenden uit het hele land het project in Kloosterburen te vinden, om het te zien en het te beleven. Er gebeurt veel en er zijn diverse activiteiten, ook voor en door de vele vrijwilligers. De bewoners staan centraal en er wordt altijd rekening met hen gehouden, het moet voor de bewoners een vertrouwde en beschermde woonomgeving zijn en blijven. Een bruisend centrum dat inspireert maar ook rust geeft.”Nienke Klunder (Coördinator Zorg): Voor wie is wonen in ‘t Olde Heem?
“‘t Olde Heem is een gebouw waar mensen van alle leeftijden kunnen wonen, werken en recreëren. De mensen die hier wonen en kunnen wonen zijn alle mensen die het fijn vinden om te wonen in (de veiligheid) van een gebouw, behoefte hebben aan gezelschap en mensen om zich heen. Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan het wonen in ’t Olde Heem.
Een deel de mensen die wonen in het gebouw heeft een zorg of begeleidingsvraag. Deze zorg of begeleiding wordt geboden door het professionele team van de coöperatie.”

Wat is zo bijzonder aan het wonen hier?
“Het bijzondere aan het wonen in ‘t Olde Heem is dat je woont in gebouw waarin iedereen met elkaar samenleeft, of je nu oud of jong bent, of je nu zorg of begeleiding nodig hebt of niet. Je leeft samen en bent betrokken bij de mensen om je heen.”

Hoe voorzien jullie in zorg en begeleiding?
“De zorg en begeleiding wordt gegeven door het professionele team van de coöperatie in samenwerking met vrijwilligers. Het team is zelfsturend, zonder managementlagen. Dit betekent dat alle zorggelden rechtstreeks naar de mensen gaan die zorg of begeleiding nodig hebben.
Bij iedereen met een vraag op het gebied van zorg of begeleiding wordt de vraag gesteld: wie ben je en wat heb je nodig? Op deze manier wordt echt maatwerk geboden; doen wat nodig is. Ook wordt bij elke vraag gekeken binnen het team, hebben we hier voldoende kennis en ervaring voor? Omdat we zonder managementlagen werken die de werkwijze bepaald, kunnen alle teamleden optimaal gebruik maken van hun talenten, kennis en ervaring. We zijn niet gebonden aan de traditionele schotten binnen de zorg. We werken vanuit wat nodig is voor iedereen met een zorgvraag en dit maakt dat wij ons als team erg verantwoordelijk voelen voor ons werk en erg veel voldoening halen uit wat we doen.”

Cookieinstellingen