Anders Wad: een minifestival op Lauwersoog

Vissers Jan en Barbara Geertsema
Vissers Jan en Barbara Geertsema
Foto: 't Ailand

Op het einde van de Havenpier van Lauwersoog, rondom proeverij ’t Ailand, kunt u op 5 november 2016 terecht bij het minifestival Anders Wad! Dit is een gratis toegankelijk evenement voor jong en oud.

Van 12.00 uur tot 24.00 uur biedt Anders Wad! theater, een vuurspuwer, videokunst met plankton en een podium met diverse bands. Daar tussendoor delen vertellers steeds een anekdote of gedachte met het publiek. Er is een proeverij met hapjes van producenten uit de regio en geïnspireerd op het boek ‘Oesters van New York’ van Mark Kurlansky gaat een Waddenvarken gevuld met oesters aan het spit.

Appeloesters niet weggooien

Daarbij is er heel veel om zelf te doen. Kinderen en volwassenen kunnen hun eigen poffertjes bakken van oude granen uit de regio, appels schillen met een appelmolentje, met hulp oesters openen of poontjes snijden in het fileerlokaal en die zelf roosteren en opeten, sap trappen op de blenderbike en cider maken van je eigen appels. Neem slechte appels die je op de composthoop wilde gooien vooral mee, dan leer je ter plekke cider maken.

Rondvaarten

Voor de deur van ’t Ailand liggen aan paar garnalenkotters en een handkokkelvisser. Als het weer het toelaat doen zij rondvaarttochten door de haven. In elk geval zijn er rondleidingen aan boord. Ook het zeilschip Ecolution van wijlen Wubbo Ockels doet mee en is open voor bezoekers.

Waddenlandschap op je bord

De organisatie is in handen van Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg, lid van onze Nederlandse Vissersbond en eigenaar van de TS 31 en van Proeflokaal ’t Ailand, dat die dag precies vijf jaar bestaat. Zij geven het evenement het thema ‘verbinding’ mee: “Verbinding als in jij met je omgeving, stad met land, kust met zee, wij met elkaar. En hoe we dus allemaal verantwoordelijk zijn en het samen moeten doen. Dat is ook meteen de kracht van de regio. We zoeken het in eenvoud, niet in moeilijk doen en plezier in plaats van intellectueel somberen. We hebben in de Waddenregio heel veel om blij mee te zijn. We serveren het Waddenlandschap in gerechten, kleuren en verhalen. Het landschap op je bord!”

Kijk voor het gehele Anders Wad!-programma op de website van ’t Ailand.

Cookieinstellingen