Orgels en zang in Petruskerk Leens

Hinsz-orgel Petruskerk Leens
Hinsz-orgel Petruskerk Leens
Foto: Petruskerk Leens

LEENS – Omdat het ‘grote’ en beroemde Hinsz-orgel uit 1733 dit jaar vanwege een restauratie niet kan worden bespeeld heeft de Stichting Hinsz-orgel toch in de maanden juli en augustus een beperkte concertserie ‘Rond het Hinsz-orgel’ georganiseerd in de Petruskerk.

In het koor van deze middeleeuwse kerk staan twee fraaie kleine orgels, een koororgel dat in 1983 door Mense Ruiter Orgelmakers BV is gemaakt en een fraai groot kabinetorgel uit ca. 1775 waarvan de bouwer onbekend is. Dit orgel komt uit particulier bezit en is in bruikleen in de kerk geplaatst.

Beide orgels lenen zich, zoals in de eerste twee concerten dit jaar is bewezen, uitstekend voor samenspel met een solist.

Zaterdagavond 15 augustus wordt het concert verzorgd door vader en zoon Vincent (orgels) en David van Laar (orgel en zang).

David van Laar (altus) ontdekte tijdens zijn studie orgel zijn altstem en de liefde voor zingen. Hij startte in 2013 een studie zang, eveneens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Beide studies sloot hij cum laude af. Als vocaal solist treedt David van Laar op met diverse ensembles en orkesten in binnen- en buitenland.

Vincent van Laar is inmiddels een gevestigd organist. Als cantor-organist is hij verbonden aan de Dorpskerk te Eelde, daarnaast treedt hij op als continuospeler bij diverse beroemde orkesten. Voor Leens is door vader en zoon een veelzijdig programma samengesteld met werken van onder meer Purcell, Schütz, Lustig, Scarlatti en Telemann. Het concert begint om 20.00 uur.

In verband met de coronamaatregelen verdient het aanbeveling om van te voren te reserveren via www.hinszorgelleens.nl

Reacties

Cookieinstellingen