Unieke vleermuisfilm met excursie op Landgoed Verhildersum

Foto: Pixabay

LEENS – Op vrijdagavond 21 augustus vertoont Borg Verhildersum een film over de vleermuizen die in en bij de borg wonen. Aansluitend verzorgt de Vleermuiswerkgroep Groningen een excursie met detectoren om vleermuizen te spotten op het borgterrein. Bij slecht weer op vrijdag wordt de excursie mogelijk verplaatst naar zaterdag 22 augustus.

In en bij de Borg Verhildersum komen al heel lang vleermuizen voor. In de kelder van de borg overwinteren watervleermuizen. Na de winterslaap vliegen ’s nachts diverse soorten vleermuizen boven de borggracht. Vrouwtjes watervleermuizen slapen in de zomer in een boom op het terrein, waar ze hun jongen krijgen en grootbrengen. In de herfst vormt het terrein voor sommige soorten vleermuizen een halte tijdens de trek naar hun winterverblijf. Daarvoor zijn speciale kasten opgehangen.

Nachtleven op het landgoed

Landgoed Verhildersum is voor natuurliefhebbers zeer de moeite waard. De bezoekers van het landgoed zullen overdag echter weinig merken van de nachtdieren!

Daarom zijn er uitvoerige filmopnames gemaakt op het landgoed, zodat het publiek kan kennismaken met het ‘onzichtbare’ leven van deze dieren. Er is twee jaar aan de film gewerkt. Voor de opnames in het donker, zowel in de kelder als bij de bomen, zijn speciale infraroodcamera’s gebruikt, zodat de dieren niet gestoord werden. Hoofdrolspelers in de film zijn de watervleermuizen. Tussen de beelden zitten unieke opnames. Zoals van parende ruige dwergvleermuizen: een wereldwijde primeur. Hierdoor is er ook internationaal veel interesse voor de film.

Het nachtleven op het landgoed beperkt zich echter niet tot vleermuizen, ook (rans)uilen en andere nachtbrakers figureren in de film. De prachtige natuuropnamen brengen het leven op Landgoed Verhildersum door de seizoenen heen in beeld. In het koetshuis van landgoed Verhildersum is dit seizoen de expositie ‘Wat spookt er ’s nachts’ te zien.

Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit, op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald.

Op het borgterrein komen vijf soorten vleermuizen voor. Die zijn er niet altijd allemaal, maar meestal zijn er minstens drie verschillende soorten vleermuizen te spotten. De eerste die wakker worden zijn dwergvleermuizen: kleine fladderaars, die razendsnel tussen de bomen heen en weer schieten om muggen en vliegen te vangen. De watervleermuizen vliegen pas een half uur later uit, als echt donker is, want deze vleermuizen zijn erg lichtschuw.

Inschrijven

Deelname aan de excursie kan uitsluitend na aanmelding vóór dinsdagavond 18 augustus via [email protected] of tel. 0595-571430. Bij aanmelding nadrukkelijk email en/of telefoonnummer vermelden.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 in verband met de coronamaatregelen.

Kosten voor deelname: volwassenen € 6,00; kinderen € 3,00.

Bezoekers zijn welkom vanaf 19.15. De film begint om 19.30 uur in de museumboerderij ten zuidoosten van de borg. Om 20.45 uur vertrekt de excursie naar de slotgracht van de borg en de wandeling over het terrein met bat-detectoren om vleermuizen te spotten. Deze duurt tot ongeveer 22.00 uur; indien gewenst kan men eerder vertrekken.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er heel veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd en indien het weer het toelaat verplaatst naar zaterdag 22 augustus.

Cookieinstellingen