Aardappelveredelingsdag in Eenrum

Aardappelveredelingsbedrijf Biemond B.V.
Foto: HogelandNieuws

EENRUM – Zaterdag 30 november van 13.00 – 17.00 uur is het Aardappelveredelingsdag in Waddenland. Een aardappelveredelaar is een bedrijf dat rassen kruist en zo nieuwe rassen kweekt. Bij aardappelverdelingsbedrijf D. Biemond B.V. in Eenrum ontdek je tijdens deze Waddenland Open Boerderijdag   alle ins en outs van de aardappel.

Iedereen eet aardappels. Als stamppot, friet, chips, puree of uit de oven. Maar is iedere aardappel geschikt om lekkere patat mee te bakken? Hoe bepaal je welke aardappels geschikt zijn voor patat of stamppot, resistent zijn tegen ziektes of kunnen groeien in zilte grond? Waarom wordt de ene aardappel gebruikt voor chips terwijl de andere als pootaardappel naar Afrika of Egypte wordt vervoerd? De  Aardappelveredelingsdag maakt onderdeel uit van het project Waddenland: Land van Boeren en Vissers, met als doel inwoners en toeristen in de regio Waddenland kennis te laten maken met de oorsprong van ons voedsel.

Programma

Er is een doorlopend programma waarbij bezoekers de verschillende aspecten van aardappelveredeling kunnen zien en proeven. Zo neemt Hans of Karel Biemond je mee de kas in en vertelt waarom je voor een succesvol ras een glazen bol nodig hebt en wat er allemaal aan vooraf gaat om tot een goed ras te komen. Kun je een kijkje in de keuken nemen bij kok Yvonne die uitlegt hoe je test of een aardappel geschikt is om patat van te bakken. Soms is een aardappel prachtig in de schil maar valt uiteen bij het koken of wordt bruin bij het frituren. En beoordelaar Hielke vertelt waar hij allemaal op let bij het beoordelen: vorm, kleur, grofheid, ogen, enz. De schuren en kas van Karel en Hans Biemond zijn gloednieuw en voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van duurzaamheid en een bezienswaardigheid op zich.

Voor meer informatie en deelname klik hier.

Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld.

Doel van het project

Het project ‘Waddenland: Land van Boeren en Vissers’ is een project van Stichting Promotie Waddenland in samenwerking met in totaal 15 boeren, vissers en toeristische ondernemers in de regio. Het doel van het project is om inwoners en toeristen in de regio Waddenland in contact te brengen met het boerenleven en hen te laten zien en leren waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt. In totaal worden er in 2019 acht Open Boerderij- en Visserijdagen georganiseerd.

Reacties