Dag van het Kasteel op Landgoed Verhildersum

Foto: Archief HN

LEENS – Ontdek de wereld van de kinderen in de 19e eeuw op Landgoed Verhildersum Leens op maandag 10 juni tijdens de Dag van het Kasteel. Waar het verleden tot leven komt.

Ontmoet Hendrik, Steven en Siemon, die op het landgoed woonden in de 2e helft van de 19e eeuw. Hendrik woonde op de borg, Steven op de boerderij en Siemon was de zoon van de arbeider. Ontdek in de expositie in de museumboerderij wat deze kinderen bezig hield en hoe ze leefden. Bekijk de originele kleding van vroeger. Welke spelletjes ze met hun vriendjes en vriendinnetjes speelden en wat ze leerden. Kun jij ook hoepelen, steltlopen of tollen?  Kom het maar eens proberen…

Ben je nieuwsgierig geworden naar het leven op een borg of in een arbeidershuisje? Kom binnen en neem een kijkje in de 19e eeuw in de compleet ingerichte huizen. En ontdek wat er ’s nachts op het landgoed gebeurt in de film ‘Wat spookt er ’s nachts rond borg Verhildersum’. Ben je nog niet uitgekeken? Ga dan met een tablet op zoek naar het Verhildersum mysterie…

Bovendien zijn er deze dag speciale rondleidingen. De borgbewoners, meneer en mevrouw en hun dienstmeisjes, kunnen u veel vertellen. Waar sliepen ze, wat deden ze en wat aten ze, hoe ging dat met de was, wat was hun relatie met het buitenland? Om 11 uur, 13 uur en 15 uur kunt u met hen meewandelen en er alles over horen.

In het Koetshuis is een bijzondere expositie Edzard, heer van Leens te bewonderen. Deze expositie vertelt het verhaal over Edzard Tjarda van Starkenborgh en over het pas verworven en gerestaureerde portret van hem. Heel bijzonder dat de drie schilderijen die van de jonge schilder Martinus van Grevenbroeck bekend zijn, hier nu op Verhildersum te zien zijn.

Maak een wandeling door de monumentale oprijlaan, door de tuin met het stijlvolle prieel en geniet van de rust, de geuren en kleuren en van de door beeldhouwer Eddy Roos gemaakte vrouwenfiguren.

Wandel via het schelpenpad, langs de boomgaard, die een keur aan oude fruitrassen toont, langs de akker met proefveldjes van oude landbouwgewassen, naar de weiden rond de museumboerderij, waar tijdens het seizoen lakenvelders en blaarkopkoeien met hun kalfjes en een paar Groninger paarden lopen.

https://www.verhildersum.nl/nl/agenda/dag-van-het-kasteel/

Reacties

article
108403
LEENS – Ontdek de wereld van de kinderen in de 19e eeuw op Landgoed Verhildersum
https://de-marne.nieuws.nl/agenda/108403/dag-van-het-kasteel-op-10-juni/
2019-06-05T21:54:55+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/75/2019/06/06105827/ARD_2045.jpg
Agenda