Nieuwe literaire rondleiding De Afscheiding in Ulrum

Gebouw Irene
Gebouw Irene
Foto: HogelandNieuws

ULRUM – Op zaterdag 25 mei organiseren Uitgeverij Passage, De Stichting Oude Groninger Kerken en schrijver Marcel de Jong, wegens succes van de eerste editie, weer een literaire rondleiding in Ulrum, het dorp waar in 1834 dominee Hendrik de Cock een heftige strijd veroorzaakte tussen een gelovig en arm volk en een liberale en rijke elite. De rondleiding begint om 14.30 uur in gebouw Irene, H. de Cockstraat 3 te Ulrum.

De deelnemers maken een wandeling door en rondom Ulrum. Ze krijgen uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum. Ook bezoeken ze in het pastoriehuis naast de kerk de voormalig werkkamer van De Cock, met uitzicht op de kerk en de plek waar zijn dochter begraven is.

Verder worden de deelnemers rondgeleid in de prachtige romaans-gotische kerk uit 1255. Uiteraard horen ze de bijzondere verhalen over de strijd in de kerk. Waar hebben de militairen gestaan? Waar is gevochten? Ook horen ze een hertaalde preek uit 1834, vol woede en met een oproep tot opstand.

Tijdens de rondleiding wordt duidelijk waarom de kerkstrijd in 1834 ook een emancipatiebeweging van de allerarmsten was. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Geïnspireerd door de strijd van De Cock en zijn aanhangers nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting op in de grondwet van 1848. Zo stonden de afgescheidenen aan de wieg van het moderne Nederland.

De reacties op de rondleidingen zijn zonder uitzondering positief: “Een aanrader.” “De bevlogenheid en het enthousiasme van de schrijver is aanstekelijk.” “Je hoort bijzondere verhalen.” En: “Nooit geweten dat die kerkstrijd zo belangrijk is geweest voor de Nederlandse geschiedenis.”

Aanmelden

Aanmelden voor de wandeling en lezing kan via: [email protected]

Cookieinstellingen