Tweede Pinksterdag is het weer de Dag van het Kasteel

Foto: Borg Verhildersum

LEENS – Dit jaar doet Landgoed Verhildersum Leens weer mee aan de Dag van het Kasteel.  Het thema is dit jaar ‘Over de grens’. Op maandag 10 juni – 2e Pinksterdag – kunt u op Verhildersum deelnemen aan speciale rondleidingen die om 11 uur, 13 uur en 15 uur worden gegeven door de ‘borgbewoners’  

Tijdens de Dag van het Kasteel vertellen ‘borgbewoners’ verhalen van het landgoed. Hoe was het leven in de 19e eeuw in een borg op het Groninger Hogeland? Waar sliepen ze, wat deden ze en wat aten ze, hoe ging dat met de was, wat was hun relatie met het buitenland? De borgbewoners, meneer en mevrouw en hun dienstmeisjes, kunnen u er van alles over vertellen. Om 11 uur, 13 uur en 15 uur kunt u met hen meewandelen en er alles over horen.

De adel was van oudsher internationaal georiënteerd. Sommige families hadden over heel Europa verspreid liggende bezittingen, maar ook binnen Nederland hadden families residenties in verschillende gewesten. Vaak ook vond men huwelijkspartners van over de grens en hadden families takken met verschillende nationaliteiten. Ook in de geschiedenis van Verhildersum zijn diverse gegevens van buitenlandse betrekkingen bekend, soms ook om geloofsredenen, al had men hier in Groningen voornamelijk connecties met Ost-Friesland (D). Jonge mannen maakten vaak een ‘grand-tour’ door Europa, als afronding van hun opleiding. Die grens overstijgende instelling heeft de adel altijd gekenmerkt en daarvan zijn vele sporen te vinden in de borgen, kastelen en buitenhuizen van de elite. Letterlijk, door het wandelen langs de portretten van voorouders, adellijke dames en heren met diverse nationaliteiten, maar ook uit de architectuur en inrichting van het huis met meubels en accessoires uit verschillende landen in verschillende stijlen, uit de culturele smaak die landsgrenzen overstijgt.

Eeuwen geleden startte al het importeren van planten en dieren. Deze exoten zijn nog steeds terug te vinden op landgoederen. Denk maar eens aan de bekende stinzenflora oftewel börgbloumkes. Maar ook andere bijzondere planten en bomen kwamen op de landgoederen terecht. En wat te denken aan de bijzondere specerijen die in de keuken van het landgoed werden gebruikt…

Ruim drie eeuwen lang heeft Nederland koloniale gebieden gehad, waar ijverig handel mee werd gedreven. Ook op borgen, buitenplaatsen en kastelen ontdek je sporen van kolonialisme.  Wat zegt bijvoorbeeld de kast met Chinees porselein en de kamferhouten kist over de relatie met Azië? Denk maar eens aan Allard Tjarda van Starkenborgh die onder meer zitting had in de colleges van de Oost- en West Indische compagnie. Of de laatste gouverneur generaal van Nederlands-Indie, jonkheer Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer.

Verhildersum verteld niet alleen het verhaal van de borgbewoners, maar ook dat van de boeren en arbeiders. Verhildersum illustreert dit verhaal aan de hand van gebeurtenissen, voorwerpen, personen en anekdotes uit de 19e eeuw. De geschiedenis wordt hier tot leven gewekt. In de weelderige, rijk ingerichte borg en in het eenvoudige arbeidershuisje waan je je op bezoek bij de bewoners. En in de museumboerderij en het koetshuis kunt u genieten van bijzondere exposities. In de expositie Spelen met de kinderen… in de museumboerderij, vertellen de kinderen die in de 19e eeuw op het Landgoed gewoond hebben over hun leven. Ze laten u de verschillen tussen de borgbewoners, boeren en arbeiders ervaren. In speciale vitrines worden prachtige 18e eeuwse caracojakken en kinderkleding uit de 19e eeuw tentoongesteld. Ook kunt u er meer te weten komen over de bouwgeschiedenis van de borg.

In het Koetshuis is naast de museumwinkel de expositie Edzard, heer van Leens te bewonderen. Deze expositie verteld het verhaal over Edzard en over het pas verworven en gerestaureerde portret van hem. Heel bijzonder dat de drie schilderijen die van de schilder Martinus van Grevenbroeck bekend zijn, hier nu op Verhildersum te zien zijn.

Neem ook de tijd om de prachtige natuurfilm over de huidige bewoners, de vleermuizen te bekijken. U komt dan alles te weten over het leven van de laagvlieger, de watervleermuis en de dwergvleermuis.

De boomgaard toont een keur aan oude fruitrassen en op een van de akkers zijn proefveldjes aangelegd waarop oude landbouwgewassen verbouwd worden. In de weiden rond de museumboerderij lopen tijdens het seizoen lakenvelders en blaarkopkoeien met hun kalfjes en een paar Groninger paarden.

Maak een wandeling door de monumentale oprijlaan, door de tuin met het stijlvolle prieel en geniet van de rust, de geuren en kleuren en van de door beeldhouwer Eddy Roos gemaakte vrouwenfiguren. Ontdek op het landgoed samen met de kinderen cultuur en natuur. Ga speuren met Cam en Vinnie naar het Verhildersum Mysterie aan de hand van een tablet of vraag een speurtocht of kleurplaat. En in de museumboerderij zijn allerlei oudhollandse spelletjes te spelen, zowel binnen als buiten.

Landgoed Verhildersum Leens is open van 10.30 tot 17.00 uur. Door middel van exposities en evenementen laten we de geschiedenis herleven. Kijk voor actuele informatie op www.verhildersum.nl

Cookieinstellingen