VIOLA da Gamba op het Hogeland

Foto: Archief De MarneNieuws

ZUURDIJK – Op zondagmiddag 30 september vindt een vertoning plaats van de film over de bouw van een Viola da Gamba (knie- of beenviool) en een concert door Mathilde van Wijnen en Gadze Heere op viola da gamba en Jelte Hulzebos op klavecimbel.

In het intieme kerkje van Zuurdijk, stammend uit de vroege 13e eeuw, waar de geschiedenis ’te lezen’ is, wordt een film vertoond over de bouw van een viola da gamba door Herwil van Gelder, voormalig wethouder van De Marne. Herwil toont in deze film een heel ander talent van hem, namelijk dat van instrumentbouwer. Na de pauze bespeelt Mathilde van Wijnen de door Herwil van Gelder gebouwde viola da gamba. Zij speelt samen met Gadze Heeres op viola da gamba en Jelte Hulzebos op klavecimbel. Zij spelen o.a. werken van François Couperin (1668-1733) en Louis de Caix d’Hervelois (1680-1759).

De voorgeschiedenis – In 2014 werd de kerk van Zuurdijk door Fred-Paul Vogel benaderd of het mogelijk zou zijn een filmopname in de kerk van Mathilde van Wijnen, spelend op de viola da gamba, te maken. Hij was na zijn pensionering begonnen met les op de viola da gamba bij Mathilde van Wijnen. In eerste instantie bespeelde hij een huurgamba. Na verloop van tijd wilde hij toch een eigen gamba. Hij vroeg Herwil van Gelder of die een gamba voor hem wilde bouwen. Vervolgens besloot hij het hele proces van de bouw van een gamba te filmen. Als slot van dit ambitieuze project bespeelde Mathilde van Wijnen in de film de nieuw gebouwde gamba in de kerk van Zuurdijk. Ze speelde daar een deel van een sonate van Karl Friedrich Abel (1723 – 1787).

In 2017 is de film gepresenteerd in de kerk van Hempens (Frl). Hij geeft prachtig het proces van de bouw van zo’n instrument weer. Het is een mooi beeld van een relatief onbekend muziekinstrument, van de ambachtelijke bouw en alles wat daarbij komt kijken, en van de prachtige muziek die er gecomponeerd is voor dit instrument.

Plaats & datum: kerk Zuurdijk, 30 september, aanvang 15.00

Toegang €10,= incl. consumptie, kinderen gratis. Let op: Er kan bij concerten niet gereserveerd worden, dus kom op tijd!

 

Kijk ook eens op http://zuurdiek.nl/

 

Cookieinstellingen